Acord final pe piata petrolului: OPEC, Rusia si alti producatori de petrol accepta o reducere record a productiei

Luni, 13 Aprilie 2020, ora 07:08
909 citiri
Acord final pe piata petrolului: OPEC, Rusia si alti producatori de petrol accepta o reducere record a productiei
Foto: Arhiva Pixabay

Principalele state producatoare de petrol au convenit, duminica, asupra unei scaderi a productiei in incercarea de a sustine preturile, in perioada mai-iunie, dupa patru zile de negocieri maraton si la presiunea presedintelui american Donald Trump.

Trump avertizase ca, in lipsa unui acord, va impune tarife pentru importurile de petrol si alte masuri.

Toate astea - pe fondul pandemiei cu noul coronavirus si al unui "razboi al preturilor" intre Rusia si Arabia Saudita.

"Am ajuns la un acord istoric pentru reducerea productiei statelor membre ale OPEC+ (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol, Rusia si alti producatori de petrol) cu aproape 10 milioane de barili pe zi, incepand de la 1 mai", a precizat pe Twitter ministrul kuweitian al petrolului, Khaled al-Fadhel, potrivit AFP.

Ministrul mexican al Energiei, Rocio Nahle, a anuntat la randul sau ca s-a ajuns la un acord privind o scadere a productiei cu 9,7 milioane de barili pe zi incepand din mai si le-a multumit membrilor OPEC pentru sustinerea acordata, a relatat Reuters.

Ulterior, tarile participante vor relaxa treptat restrictiile de productie pe parcursul a doi ani, pana in 2022.

OPEC+ a anuntat ca doreste ca si alti producatori de petrol din afara grupului, cum ar fi Statele Unite, Canada, Brazilia si Norvegia, sa reduca livrarile cu 5 milioane de barili pe zi, respectiv 5% din productia mondiala.

Canada si Norvegia au semnalat disponibilitarea de a face acest lucru, iar Statele Unite, unde legislatia nu permite sa ia masuri de acest timp, a anuntat ca productia va scadea semnificativ in acest an, din cauza preturilor mici.

Lovitura pandemiei

Pandemia de coronavirus a provocat un dezechilibru pe piata petroliera mondiala, unde oferta era deja excedentara, iar acum a ajuns la un nivel fara precedent, avand in vedere restrictiile de deplasare adoptate in intreaga lume pentru a evita propagarea virusului.

Din cauza restrictiilor, cererea mondiala de petrol a scazut cu aproximativ 30 milioane barili pe zi sau aproximativ 30% din productia mondiala.

OPEC, Rusia si alti producatori de petrol, regrupati in alianta OPEC+, si-au prezentat joi planurile pentru a-si reduce productia cu peste o cincime, insa au subliniat ca un acord final depinde de alaturarea Mexicului, care potrivit surselor considera ca efortul care i se solicita este excesiv comparativ cu alti producatori.

Presedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a declarat, vineri, ca presedintele Trump s-a ofer ...citeste mai departe despre "Acord final pe piata petrolului: OPEC, Rusia si alti producatori de petrol accepta o reducere record a productiei" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#petrol OPEC acord reducere productie pret , #Stiri Macroeconomie