”Tigrul Europei” fură la cântar! Cum falsifică INS datele legate de creșterea economică

Joi, 17 Noiembrie 2022, ora 13:51
205 citiri
”Tigrul Europei” fură la cântar! Cum falsifică INS datele legate de creșterea economică

Institutul Național de Statistică a rectificat puternic, în ultimele date publicate, creșterea economică din primele trei luni ale anului în curs.

Este o diferență uriașă, în condițiile în care creșterea economică trimestrială rectificată nu se ridică nici la o treime din valoarea inițială.

Cu această ocazie revin în actualitate acuzele legate de faptul că autoritățile de la București măsluiesc statisticile oficiale în propriul interes.

”Cea mai mare diferență din istorie!”

Conform datelor publicate inițial, România a avut în primul trimestru al anului în curs o creștere economică de 5,2%, în condițiile în care mulți analiști economici atrăgeau atenția la începutul anului asupra condițiilor economice extrem de dificile iar unii vorbeau despre intrarea în recesiune tehnică încă din prima jumătate a lui 2022.

Iată însă că INS vine acum cu o rectificare prin care precizează că avansul economic trimestrial din primele trei luni ale lui 2022 (avansul față de trimestrul IV 2021) nu a fost de fapt 5,2%, ci 1,5%, adică mai puțin de o treime!

”Este cea mai mare diferență din istorie dintre cifrele inițiale vs revizuirea finală! Economiștii au avertizat atunci că cifrele sunt manipulate.”, scrie analistul economic Iancu Guda pe o rețea de socializare.

”INS justifică diferențele masive prin schimbarea modelului de calcul, dar nu înghițim… pentru că au reconfirmat cifrele inițiale în vară după ce au schimbat deja modelul.

INS să iasă public să explice de ce au confirmat în vară cifrele pe Trim.I (după ce au schimbat modelul) iar acum au venit cu această bombă, motivând cu aceeași “schimbare de model”!”, cere analistul economic.

”De ce au scos adevărul acum? Cum s-a ajuns aici? Care este scopul manipularii? Au supraestimat creșterea din Trim I’22 vs Trim IV ‘21 reducând baza (au revizuit în jos Trim IV din anul precedent, mutând niște miliarde bune în trimestru urmator)”, explică Iancu Guda.

Măsluire premeditată

Risco.ro scria încă din luna mai, imediat după publicarea datelor de către INS, despre caracterul neverosimil al acestor statistici.

”INS nu face decât să nu captureze o parte semnificativă din inflația care există în piață și să o prezinte drept creștere economică. Creșterea reală a fost undeva în jur de 2%. (...) Datele comunicate de INS, din punctul meu de vedere, nu sunt numai inco ...citeste mai departe despre "”Tigrul Europei” fură la cântar! Cum falsifică INS datele legate de creșterea economică" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie Romania , #Stiri Macroeconomie