5 investitii care au sfarsit prost

Sambata, 17 Decembrie 2005, ora 06:04
1369 citiri

V-am obisnuit cu seriale in care investitii nebunesti au adus milioane de dolari celor care s-au incumetat sa riste, in ciuda sortilor potrivnici si a consilierilor financiari care au incercat din rasputeri sa le impiedice. Insa, nu de fiecare data se si castiga si putem spune ca un fiasco se poate produce si la case mai mari: Warren Buffett, grupul NBC si actrita Kim Basinger au in "cazier" afaceri paguboase care le-au zdruncinat conturile in banca.

1. La inceputul anilor '50, Warren Buffett si amicul sau de-o viata Tom Knapp au incercat marea cu degetul si au cumparat la sfatul unor consilieri "profesionisti" timbre Blue Eagle, cu valoare nominala de 4 centi (editie 1954), care urmau sa fie ravandute colectionarilor. Cele 400.000 de timbre s-au dovedit a fi lipsite complet de valoare si, mai rau, se lipeau intre ele si se deteriorau. Ca urmare, Buffett le-a vandut in pierdere, la o zecime din pretul de achizitie.

2. NBC si Vince McMahon au pierdut fiecare 35 de milioane de dolari cand au demarat un proiect original, respectiv XFL Football League, care era gandit sa alimenteze americanii impatimiti cu fotbal pe timpul verii. In final, din cauza programului slab si a lipsei talentului, proiectul a fost abandonat.

3. In perioada petro-dolarilor usor castigati peste noapte, Primaria din Long Beach, California, a cumparat nava Queen Mary de la compania Cunard (in 1967) pentru suma de 3,45 milioane de dolari. Nava trebuia sa devina un simbl al municipalitatii si o atractie turistica buna de "muls" . In final, nava s-a dovedit a fi o rabla ruginita, a carei intretinere si reparatie constanta inghitea dolari fara mila si nu a devenit niciodata un "hit".

4. "Baronul librariilor" Louis Borders s-a aflat printre primii care s-au scufundat in promisiunile companiei de cumparaturi online Webvan, care a reusit sa stranga circa 375 de milioane de dolari din lansarea actiunilor la bursa in 1999, dar a dat faliment in 2001, cu pierderi acumulate de aproape un miliard de dolari.

5. Actrita Kim Basinger nu a avut o idee prea stralucita cand a cumparat oraselul Braselton (Georgia) pentru 20 de milioane de dolari in 1989. Sfatuita de o armata de consilieri de afaceri, actrita dorea sa transforme oraselul intr-o atractie turistica si un loc pentru desfasurarea unui festival de film, insa a fost vandut pentru un milion de dolari patru ani mai tarziu, cand actrita s-a declarat falita.

Sursa: CNN Money

Banii Nostri