30 de retete traditionale devin produse "premium" in brutarii

Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 12:00
1597 citiri
30 de retete traditionale devin produse "premium" in brutarii
Foto: timetv.ro

Brutarii vor scoate pe piata in luna noiembrie primele sase produse alimentare realizate pe baza unor retete consacrate mai vechi de 30 de ani, produse care vor fi atestate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

"Industria de morarit si panificatie vine in contrapartida la produse traditionale, care sunt realizate pe plan local in cantitati foarte mici. Noi putem sa realizam tot un fel de produse traditionale, pe baza unor retete consacrate, mai vechi de 30 de ani. Toate unitatile noastre au astfel de retete, dar am pornit deocamdata cu sase astfel de produse, respectiv painea alba, semialba si neagra cu cartofi, franzela Bucuresti, impletitii suprapusi si painea de secara", a declarat pentru Agerpres, la Indagra, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN), Aurel Popescu.

Acesta a precizat ca, dupa 1 noiembrie, vor aparea primele astfel de produse in magazine, dar la preturi ceva mai mari pentru ca sunt "produse premium".

Normele privind schema de calitate nationala din industria alimentara au fost elaborate de Ministerul Agriculturii, toate acestea urmand sa fie analizate si discutate vineri, intr-un seminar organizat la Indagra, in cadrul caruia va fi acordat si primul atestat de "reteta consacrata romaneasca".

"Vineri vom participa la Romexpo la un simpozion organizat de Ministerul Agriculturii in care se discuta si problemele produselor alimentare realizate pe baza unor retete mai vechi de 30 de ani. MADR a facut o procedura buna in ideea de a avea acces orice agent economic din Romania care poate sa produca pe baza unor retete consacrate. Toate aceste produse trec prin filtrul ministerului, dupa care le avizeaza si ulterior se dau certificate de atestare. Numai cine va respecta aceste retete va putea sa produca astfel de produse", a adaugat Popescu.

In ceea ce priveste proiectul privind vanzarea painii si produselor de panificatie numai in unitati specializate, seful ROMPAN a afirmat ca documentul este la avizat in Ministerul Finantelor Publice. "Ministrul si-a dat verbal avizul, acum analizeaza implicatiile si speram sa ii dam drumul la 1 ianuarie 2015", a spus Popescu.

ROMPAN este prima asociatie constituita in Romania in 1990 si cuprinde 300 de societati din toate domeniile din industrie. Cota de piata este de 65% pe morarit, 40% la panificatie, 70% la paste fainoase si 55% la biscuiti.

In industria de morarit si panificatie lucreaza 80.000 de salariati, mai mult de jumatate din toata industria alimentara, unde sunt 150.000 de salariati.

#brutari produse alimentare piata, #produse alimentare retete consacrate , #Stiri Macroeconomie