Valoarea punctului de pensie va fi mentinuta anul viitor la 732,8

Marti, 22 Decembrie 2009, ora 11:26
1227 citiri
Valoarea punctului de pensie va fi mentinuta anul viitor la 732,8

Valoarea punctului de pensie va fi mentinuta anul viitor la nivelul celei stabilite pentru luna octombrie 2009, de 732,8 lei, pensia medie lunara de asigurari sociale fiind stabilita la 701,2 lei, conform proiectului bugetului asigurarilor sociale de stat.

"La constructia bugetara in domeniul asigurarilor sociale de stat si al asigurarilor pentru somaj pe anul 2010 s-a avut in vedere mentinerea in anul 2010 a valorii punctului de pensie la nivelul celei stabilite pentru luna octombrie 2009, respectiv la 732,8 lei", se arata in documentul citat de Mediafax.

Fondurile destinate platii pensiilor pentru anul 2010 sunt in suma de 39,6 miliarde lei, reprezentand 7,36% din PIB.

La stabilirea necesarului de fonduri pentru plata pensiilor s-a avut in vedere un numar de 4,6 milioane pensionari de asigurari sociale.

Prin proiectul legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010 se asigura repartitia produsului intern brut pentru domeniul social ce priveste sistemul public de pensii si sistemul asigurarilor pentru somaj.

In anul 2010, pentru sustinerea acestor doua sectoare se aloca 8,2% din produsul intern brut. 

Comisionul postal pentru transmiterea si plata unor drepturi de protectie sociala (pensii de asigurari sociale de stat, indemnizatii de somaj, indemnizatii de somaj pentru absolventi si persoane care au satisfacut stagiul militar, venituri de completare) va fi mentinut tot la 1,03% calculat la sumele virate.

Comisionul este suportat din bugetele din care se finanteaza drepturile respective.

Cheltuielile pentru informarea si consultarea populatiei, respectiv tiparirea si transmiterea unor informatii legate de drepturile care se acorda in baza Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat.

#de, #nivel, #pensie, #punct , #Somaj