Toamna 2010, intre somaj si preturi in crestere

Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 11:45
1554 citiri
Toamna 2010, intre somaj si preturi in crestere

Mediul de afaceri din Romania a reactionat la criza mult mai rapid decat a facut-o Guvernul, luand masuri de reducere a cheltuielilor inca din 2008, insa nu sunt excluse noi concedieri nici in aceasta toamna. 

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul National de Statistica, majoritatea managerilor din Romania prevad o scadere a numarului de angajati in aceasta toamna, cea mai accentuata fiind in domeniul constructiilor.

Oamenii de afaceri contactati de Ziare.com nu prevad, insa, concedieri masive in 2010.

"Noi am facut deja disponibilizari. De la 7.000, am ajuns la 3.000 de angajati, iar asta s-a facut in primii doi ani de criza. Nu vad, ca om de afaceri, ce dezastru poate sa se intample in toamna asta", a declarat, pentru Ziare.com, Stefan Vuza, presedintele grupului industrial SCR (Serviciile Comerciale Romane).

"Totul merge in jos, dar merge linistit, nu e ceva spectaculos. Este clar, economia merge in jos, se va prabusi, incetul cu incetul. Noi, ca si grup, nu facem disponibilizari, ca suntem redresati, dar nu avem sperante ca anul viitor va fi mai bine. Anul viitor va fi mai prost decat acesta", a adaugat Vuza.

Potrivit spuselor sale, daca de la inceputul recesiunii pana in prezent a concediat aproximativ 55 la suta din forta de munca, anul viitor ar putea trimite acasa inca 10 la suta.

"Incepand din primavara, cand saracia va fi si mai mare, ca asa e politicul in tara asta - si merita asa politic tara - atunci, normal, ca va scadea puterea de cumparare, vor scadea afacerile in comert si in productie", a explicat Vuza.

Preturile, peste nivelul din Uniunea Europeana

Conform sondajului realizat de INS, managerii sunt de parere ca se vor inregistra si cresteri ale preturilor produselor. Totusi, Vuza insista ca nu vor fi cresteri de costuri in productie.

"Noi suntem la aceleasi costuri ca si in Uniunea Europeana. Daca eu fac branza topita si, din 10 tone, eu maine trebuie sa fac 5, ca nu mai am piata, o sa am costuri duble, dar nu inseamna ca am crescut costurile, inseamna ca dau faliment. Pentru ca vine maine germanul si vinde la acelasi pret", a explicat presedintele SCR.

"Se scumpeste painea, se scumpeste gazul. Dar pana unde? Pana cand am ajuns la preturile din Uniunea Europeana. Noi, astazi, avem preturi mai scumpe decat in Uniunea Europeana. Curentul, gazul, hainele, mancarea, toate sunt mai scumpe. Cu alte cuvinte, orice producator din Romania nu isi va mai permite sa mai scumpeasca, pentru ca mergem in Ungaria si ne cumparam produse mai ieftine", a adaugat Vuza.

Omul de afaceri nu are planuri de investitii in Romania, in afara unei fabrici de energie verde, la Dej, care se va deschide in ianuarie 2010, in urma unei investitii de 25 de milioane de euro.

"In tara asta nu merita sa investesti. Bulgaria e foarte frumoasa, e extraordinara. Deocamdata tatonam, pentru ca si acolo e criza. Dar in Romania nu se merita. Practic, energia in care investim noi acum nu tine de Romania, ci de legislatia europeana.

Iar produsul se vinde pe Uniunea Europeana, deci nu ne intereseaza Romania. E alta lume, e o luma eleganta, desteapta, cu politic bun, cu fisc bun. La noi este numai hotie si nu ne intereseaza investitiile in Romania. Sa faca altii", a conchis Vuza.

Forta de munca, in stand-by

Potrivit lui Remus Benta, directorul general al Benta Group, cu afaceri in domeniul imobiliar, constructii si distributie vopsea, oamenii de afaceri au facut deja "optimizarile" necesare pentru a se adapta la criza.

"Unii au inceput chiar in 2008, fata de masurile pe care Guvernul le ia de abia acum. Noi le-am facut deja incepand de anul trecut, le continuam, si acesta este un proces continuu de optimizare, in contextul in care toate lucrurile au devenit mai scumpe, incepand de la benzina, traiul e mai scump, banii pe care ii avem din banci sunt mai scumpi. Toate sunt mai scumpe, cheltuielile sunt mai mari, cu alte cuvinte, si trebuie sa ne aliniem intr-un fel sau altul", a explicat Benta, pentru Ziare.com.

Pana la sfarsitul acestui an, Benta nu va recurge la concedieri, considerand ca este o perioada de "stand-by".

"O capacitate de productie umana va trebui tinuta intr-un fel de stand-by, ca sa nu spun somaj tehnic. Noi incercam sa ne mentinem toate efectivele la posturi. Avem planuri, dar depind foarte mult de mai multi factori", a adaugat Benta, nedorind sa intre in detalii privind investitiile urmatoare.

#somaj, #preturi, #manageri, #masuri, #anticriza , #Somaj