Sub 20% din somerii din Romania primesc ajutor din partea statului

Vineri, 31 August 2012, ora 16:14
1949 citiri
Sub 20% din somerii din Romania primesc ajutor din partea statului

Statul roman a cheltuit peste 54 de milioane de lei in iulie pentru achitarea ajutoarelor de somaj, in conditiile in care numarul persoanelor care beneficiaza de indemnizatie reprezinta sub 20% din totalul celor fara loc de munca.

In timp ce in Europa situatia nu este tocmai roza in ceea ce priveste rata somajului, Romania inca sta bine. Cu o rata a somajului in iulie de sapte procente, tara noastra se afla cu mult sub media europeana. Conform raportului INS, rata somajului in forma ajustata sezonier in iulie a fost cu 0,3% sub cea inregistrata in luna iunie si cu 0,5% sub cea anuntata in iulie 2011.

Astfel, conform INS, numarul somerilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 74 de ani este de 694.000 persoane. Raportul Institutului National de Statistica, in care cifrele sunt calculate in conformitate cu criteriile Biroului International al Muncii, ia in calcul numarul total al somerilor, nu doar cei declarati la agentiile speciale.

Conform raportului Agentiei Nationale a Ocuparii Fortei de Munca, in iulie au fost inregistrati 429.043 de someri, din care doar 127.342 sunt au fost eligibili pentru primirea indemnizatiei de somaj. Acestea au primit, in medie, 425 de lei, cheltuiala pe luna iulie cifrandu-se astfel la 54.120.350 lei in luna iulie.

Pe langa aceasta suma, in primele sase luni ale anului, statul a cheltuit aproape 416 milioane lei, valoarea indemnizatiei variind de la 420 de lei la 435 de lei.

Cuantumul ajutorului de somaj se calculeaza astfel: 75% din valoarea indicatorului social (500 lei) pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, plus un procent din media salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni.

Persoanelor care au avut asigurare pentru somaj, li se adauga o cota procentuala diferentiata in functie de vechime.

Pentru a putea primi indemnizatie, persoanele trebuie sa cotizeze timp de 12 luni in ultimii doi ani, sa nu realizeze venituri sau sa realizeze venituri mai mici decat valorarea indicatorului social de referinta, sa nu indeplineasca conditiile de pensionare si sa fie inregistrat la agentia pentru ocuparea fortei de munca.

In plus, indemnizatia se acorda pentru sase luni, pentru cei cu vechime de cel putin un an, dar mai mica de cinci ani, noua luni pentru persoanele care au cotizat peste cinci ani, dar mai putin de zece ani si 12 luni pentru cei care au peste zece ani de vechime.

Situatia europeana

In zona euro, numarul somerilor a ramas constant, luna iulie indicand o rata de 11,3% din populatia activa. Si in Uniunea Europeana rata somajului s-a mentinut la acelasi nivel ca in luna precedenta, la 10,4% din populatia activa.

State care se confrunta cu o criza economica puternica, precum Spania si Grecia, au anuntat si un numar ridicat de someri. Ponderea persoanelor fara loc de munca in populatia activa se ridica la 25,1% in Spania si 23,1% in Grecia.

Tarile din nordul europei, unde si situatia economica este mai buna, au inregistrat cele mai scazute rate ale somajului dupa cum urmeaza: Austria (4,5%), Olanda (5,3%), Germania si Luxemburg (5,5%).

Consiliul European a anuntat, in primavara ca doreste implementarea unei strategii europene de creare de locuri de munca, ca raspuns la ratele "innaceptabile" ale somajului cu care se confrunta. "UE are un urias potential neutilizat in ce priveste incurajarea pietei in aceasta directie. Impreuna, sectoarele economiei ecologice, al sanatatii si al noilor tehnologii vor genera, in anii care vin, peste 20 de milioane de locuri de munca noi. Statele membru trebuie sa profite de aceste posibilitati, mobilizand resursele existente si stimuland piata interna a muncii, in stransa colaborare cu partenerii sociali. Putem realiza toate acestea, impreuna", a declarat in aprilie presedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Propunerea sa pare sa nu fi avut insa rezultat, cifrele anuntate de Eurostat in ultimele luni indicand o inrautatire a situatiei.

#rata somaj, #indice somaj Romania, #somaj europa , #Somaj