Spania: Stanga sustine acordarea ajutorului de 400 de euro pentru someri

Joi, 09 August 2012, ora 10:01
1471 citiri
Spania: Stanga sustine acordarea ajutorului de 400 de euro pentru someri

Partidul Socialist din Spania face demersuri pentru prelungirea acordarii ajutorului de 400 de euro somerilor pe termen lung, singurul mod de subzistenta pentru numeroase familii, care este posibil sa nu mai fie reinnoit de catre guvernul de dreapta.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a declarat vinerea trecuta ca nu a luat inca o decizie privind mentinerea acestei indemnizatii, stabilita de fostul cabinet socialist si care expira la 15 august, in conditiile in care guvernul sau se afla in vacanta pana la 24 august.

De atunci, stanga duce o lupta pentru prelungirea acordarii acestui ajutor de 400 de euro pentru numeroase familii in Spania, unde somajul afecteaza 24,63% din populatia activa si unde, in 1.737.600 de gospodarii, niciunul din membri nu are un loc de munca.

"Domnul Rajoy trebuie sa stie ca cei 400 de euro sunt, la acest moment, singura salvare pentru multe familii", a afirmat miercuri responsabilul Partidului Socialist privind politica institutionala, Antonio Hernando.

Partidul Socialist a anuntat lansarea unei campanii pe retelele sociale, sub cuvantul-cheie #Salvemos400e ("Sa salvam cei 400 de euro").

Acest ajutor pe o durata de sase luni pentru somerii care au ajuns la sfarsitul perioadei de primire a indemnizatiilor obisnuite, ajutor stabilit in februarie 2011 de guvernul socialist, a fost apoi prelungit din sase in sase luni. Incetarea acestuia ar da o noua lovitura somerilor spanioli, in conditiile in care planul de austeritate anuntat in luna iulie de guvern prevede, pentru somerii noi, reducerea indemnizatiei lor, dupa sase luni, de la 60% la 50% din salariu.

Potrivit unui responsabil al sindicatului UGT, Manuel Bonmati, incetarea acordarii ajutorului de 400 de euro ar afecta 60.000 de persoane pana la sfarsitul anului si ar fi "o bomba cu intarziere".

Spania ar putea cere ajutor de la fondurile de urgenta ale zonei euro

Spania nu vrea un ajutor financiar rapid de la Uniunea Europeana

Spania: Somaj de peste trei ori mai mare decat in Romania

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Spania ajutor pentru someri, #Spania Partidul Socialist someri, #ajutor someri Spania, #ajutor financiar familii Spania , #Somaj