Somaj in crestere - Europa se apropie de un record istoric negativ

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 15:28
1602 citiri
Somaj in crestere - Europa se apropie de un record istoric negativ

Rata somajului va continua sa creasca si in perioada urmatoare, in lipsa unor masuri speciale, iar in Uniunea Europeana ar putea atinge cat de curand noi recorduri istorice, estimeaza Victor Safta, Director General Noble Securities Romania.

"Somajul este o 'boala cronica' a Uniunii Europene, cu un risc ridicat de a afecta competitivitatea economica regionala pe termen lung, asa incat este foarte posibil ca domeniul ocuparii fortei de munca sa necesite programe comunitare in consecinta", a aratat Victor Safta.

In Romania, rata somajului a scazut, in iulie, la 7%, de la valoarea de 7,3% cu o luna in urma.

"Perspectiva nu este linistitoare: avand in vedere previziunile economice slabe pentru Europa in acest an si in 2013, companiile din Romania au nevoie de programe viabile care sa le sustina competitivitatea si orientarea spre noi piete de export, favorizand angajarile", a aratat Victor Safta.

Situatia din Uniunea Europeana este si mai ingrijoratoare. Daca in 2008, rata somajului era de 7,1%, in iulie 2012, se ridica la 10,4% din populatia activa. Cea mai accentuata rata a somajului este inregistrata in zona euro, unde a ajuns la 11,3 in luna iulie, potrivit Eurostat.

"Din cate se vede pana acum, este posibil ca in acest an, in Zona Euro in special, sa se inregistreze un salt al ratei somajului cu o panta destul de abrupta: totusi, inca speram ca ritmul de crestere a somajului in 2012 nu se va apropia prea mult de cel din 2009, an de profunda criza financiara si economica", a precizat Victor Safta.

Nici SUA nu stau mult mai bine in ceea ce priveste somajul, situat inca la un nivel de 8,1% (in luna august), fata de 5,2-6% cat ar fi dorit oficialii de la Washington. Recent, presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke a aratat ca numarul mare de someri din SUA constituie un motiv de maxima ingrijorare, perioadele lungi de somaj ridicat riscand sa determine daune structurale durabile in economia americana.

#somaj UE, #somaj zona euro, #someri Uniunea Europeana, #rata somajului UE , #Somaj