Romanii sunt printre pesimistii lumii in legatura cu evolutia somajului si a economiei

Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 17:19
1507 citiri
Romanii sunt printre pesimistii lumii in legatura cu evolutia somajului si a economiei

Vest-europenii, in special francezii, sunt printre cei mai pesimisti cetateni in legatura cu evolutia somajului si a economiei, potrivit unui sondaj publicat vineri si realizat de Gallup international in 33 de tari, printre care si Romania, relateaza AFP, informeaza NewsIn.

In timp ce 51% dintre persoanele intervievate se asteapta la cresterea somajului (fata de 25% care prezic o scadere, 20% stabilitate si 4% nu au exprimat nicio opinie), proportia creste la 68% in Europa de Vest si la 82% in Franta. Cetatenii germani (69%) si britanici (65%) se situeaza in media europeana.

Numarul celor care se asteapta la o crestere a somajului este mai mic in tarile din America Latina (36%), din Orientul Mijlociu (39%) si din centrul si estul Europei (41%). Nord-americanii (50%) se situeaza in medie, iar asiaticii sunt putin mai pesimisti (55%).

Diferentele sunt mai putin relevante intre regiuni, in ceea ce priveste viitorul profesional al persoanelor intervievate.

Procentul celor care se tem ca-si vor pierde locul de munca se situeaza la 31% din totalul persoanelor intervievate in cadrul sondajului.

In ceea ce priveste economia, in majoritatea tarilor numarul optimistilor si al pesimistilor este echilibrat, 29% dintre cei intervievati considerand 2010 drept un an al "dificultatilor economice", tot 29% apreciind ca este anul "prosperitatii economice", in timp ce 36% cred ca va fi asemnator anului 2009 (6% nu au dat niciun raspuns la aceasta intrebare).

Cu toate acestea, 42% dintre vest-europeni - aproape 54% dintre islandezi, loviti din plin de efectele crizei financiare- se asteapta la dificultati economice, fata de cei numai 11% care prezic prosperitatea.

Cei mai optimisti sunt latino-americanii, dintre care 58% prevad prosperitate.

Sondajul a fost realizat in randul a 36.556 de persoane din toate tarile, care au fost intervievate pe internet la 1 si 2 decembrie.

Sondajul Gallup international a fost realizat in Afganistan, Albania, Australia, Austria, Azerbaidjan, Bahrain, Bosnia-Hertegovina, Brazilia, Bulgaria, Canada, China, Columbia, Croatia, Cehia, Ecuador, Statele Unite, Franta, Germania, Islanda, Irak, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Macedonia, Malaysia, Noua Zeelanda, Pakistan, Romania, Rusia, Serbia, Elvetia, Marea Britanie, Venezuela. 

 

#sondaj, # somaj, # economie, # viitor profesional , #Somaj