Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania va atrage si in 2007 investitii straine directe de cel putin de opt miliarde dolari

Romania va atrage si in 2007 investitii straine directe de cel putin de opt miliarde dolari

Romania a atras investitii straine directe de opt miliarde dolari, in 2006, si va atrage cel putin atat si in acest an, a declarat directorul programului Investment Compact al OECD, Anthony O'Sullivan, citat de Nine O'Clock .

'Investitiile straine directe s-au cifrat la 4.000 dolari pe locuitor, anul trecut, cantitate considerabila. Putem face o comparatie cu situatia din Croatia, unde investitiile au totalizat 6.000 de dolari pe locuitor, dar sepram ca situatia se va imbunatati', a precizat O'Sullivan.

Expertii programului Investment Compact al OECD au lansat in Romania Raportul 2006 in privinta indexului reformelor investitiilor.

Raportul analizeaza politicile din Europa de Sud-Est si ofera recomandari in vederea imbunatatirilor, cu privire la atragerea mai multor investitii straine directe. Conform raportului, Romania este lider in regiune, cu o crestere a PIB-ului peste media Europei de Sud-Est, fiind in acelasi timp tara cu cel mai redus somaj din regiune, inflatia scazand constant.

Raportul sugereaza ca Romania trebuie sa se concentreze mai mult pe promovarea politicilor de investitii, pe imbunatatirea brandului de tara, pe o mai puternica promovare peste granite prin facilitarea conditiilor de investitii in special pentru companiile de marime medie. Romania mai trebuie sa se concentreze pe imbunatatirea legislatiei in privinta luptei impotriva coruptiei, , in ceea ce priveste achizitiile publice si conflictele de interese, pe rezolvarea problemei absentei fortei de munca si pe crearea unui mediu investitional mai atractiv.

Este nevoie de o imbunatatire a imaginii Romaniei, realizata de o agentie profesionista, care sa promoveze oportunitatile de afaceri si sa ajute investitorii straini.

Intrebat daca Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) este potrivita pentru rolul de promotor al imaginii Romaniei in mediul de afaceri strain, el a recomandat preluarea exemplului Czech Invest, institutia similara din Cehia, care a avut rezultate foarte bune si a creat o legatura permanenta intre investitorii straini si cei locali din Cehia.

Avantajul competitiv al salariilor mici nu va dura mai mult de doi-trei ani, pentru Romania. Investitiile straine directe in Romania au crescut in 2006 cu 34,1 la suta, pana la 8,6 miliarde dolari, ritm aproximativ egal cu media inregistrata la nivel global, de 34,3 la suta, potrivit datelor preliminare publicate, recent, de Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD).

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2139 ori