Record negativ in zona euro. Somajul ajunge la 12,2%

Vineri, 31 Mai 2013, ora 14:40
1652 citiri
Record negativ in zona euro. Somajul ajunge la 12,2%

Somajul din zona euro a crescut de la 12,1% in martie la 12,2% in aprilie, un nou nivel record pentru uniunea monetara, sporind astfel presiunea asupra liderilor Bancii Centrale Europene (BCE) pentru sustinerea economiei aflate in recesiune.

Analistii consultati de Bloomberg au anticipat nivelul somajului anuntat vineri de Eurostat.

La nivelul Uniunii Europene, somajul s-a mentinut in aprilie la 11%, dupa ce rata pentru luna martie, anuntata anterior de Eurostat la 10,9%, a fost revizuita la 11%.

"Ne aflam intr-o cursa contracronometru si in prea multe tari, prea multi oameni fara loc de munca, in special tineri, ne aduc aminte ca aceasta lupta nu a fost castigata si sunt necesare noi eforturi", a declarat saptamana aceasta presedintele UE, Herman Van Rompuy. Rompuy intentioneza sa prezinte propuneri, la un summit din luna iunie al liderilor UE, pentru sustinerea infiintarii de locuri de munca.

Economia zonei euro s-a contractat cu 0,2% in primul trimestru, iar estimarile indica stagnare in trimestrul al doilea, inainte de a reveni pe crestere. BCE estimeaza o contractie de 0,5% pentru PIB al zonei euro in acest an.

Recesiunea zonei euro pune BCE in postura de a incerca sa sprijine economia prin reducerea dobanzii de politica monetara si prin posibile masuri neconventionale de imbunatatire a accesului companiilor la credite. BCE a coborat in mai dobanda cheie la minimul reord de 0,5%.

Austria are cel mai redus somaj din UE, potrivit datelor Eurostat, de 4,9%, in timp ce Grecia, cu 27%, si Spania, cu 26,8%, inregistreaza cel mai ridicate rate.

#somaj record zona euro, #rata somaj europa, #criza economica Europa , #Somaj