Rata somajului ramane ridicata, dar stabila in Europa. Romania, sub media UE

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 13:35
1985 citiri
Rata somajului ramane ridicata, dar stabila in Europa. Romania, sub media UE

Rata somajului in zona euro a ramas in luna august 2012 la nivelul record de 11,4% din populatia activa, nivel similar celui inregistrat in luna precedenta, a anuntat, luni, Oficiul european de statistica (Eurostat).

Zona euro inregistreaza pentru cea de-a 16-a luna consecutiv o a rata somajului mai mare de 10%. In decursul ultimului an, numarul somerilor din zona euro a crescut cu 2,144 milioane de persoane. In prezent, in zona euro exista 18,196 milioane de someri.

Si in Uniunea Europeana, rata somajului a ramas stabila, dar la nivelul record de 10,5% din populatia activa.

Romania a inregistrat o crestere de 0,1% in august, la 7,1%, potrivit INS. Cu toate acestea, se constata o scadere anuala a somajului de 0,4%.

INS: Rata somajului a crescut la 7,1%, in august

Astfel, Romania se numara printre cele doar sase membre UE care au inregistrat scaderi ale ratei somajului in ultimul an, in timp ce aceasta a crescut in 20 de state membre si in Marea Britanie. Celelalte state in cauza sunt Danemarca, Estonia, Lituania, Letonia si Ungaria, cea mai spectaculoasa reducere fiind raportata de autoritatile de autoritatile de la Tallinn, de 3,1% in ultimul an.

In randul statelor membre UE, Spania se situeaza pe primul loc cu o rata a somajului de 25,1%, urmata de Grecia unde somajul se situa la 24,4% in luna iunie.

Diferente semnificative se constata intre tarile din sudul Europei si cele din nord. Cele mai scazute rate ale somajului se inregistreaza in Austria (4,5%), Luxemburg (5,2%), Olanda (5,3%) si Germania (5,5%).

#rata somaj zona euro, #somaj zona euro, #somaj UE, #rata somaj UE , #Somaj