Liderii europeni cer masuri mai rapide de combatere a somajului in randul tinerilor

Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 09:52
1602 citiri
Liderii europeni cer masuri mai rapide de combatere a somajului in randul tinerilor

Liderii europeni, reuniti marti la Paris la conferinta "Promovarea ocuparii tinerilor in Europa", au cerut sa se grabeasca adoptarea de masuri menite sa reduca rata somajului in randul tinerilor, in conditiile in care aproape sase milioane de europeni cu varste mai mici de 25 de ani nu au in prezent un loc de munca, transmite AFP.

"Cel mai important este sa ne grabim", a punctat gazda evenimentului, presedintele Francois Hollande. Liderul de la Elysee, care a mentionat ca in tara sa in ultimele patru luni numarul tinerilor someri a scazut, a mai spus ca "garantia pentru tineri", initiativa prin care tinerii europeni nu ar mai trebui sa stea mai mult de patru luni fara un loc de munca sau fara sa participe la un program de formare profesionala, va fi implementata "in urmatorii doi ani".

Dar, pentru a accelera procesul, "orice tara care va intocmi propriul program" pentru aplicarea acestui demers "va putea sa primeasca de la 1 ianuarie finantarea necesara", a adaugat Hollande.

Cancelarul german, Angela Merkel, care a gazduit editia precedenta a conferintei, a avertizat ca "fara crestere economica, nu vom avea noi locuri de munca pentru tineri", iar acestea nu sunt create de "politicieni, ci de de mediul de afaceri".

La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a atras atentia ca "mijloacele esentiale depind de statele membre" si "avem nevoie de ceva concret, de rezultate rapide".

Pentru presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, acest summit in sine este "un semnal, intrucat sefii de stat si de guvern dovedesc astfel ca iau somajul in serios", aceasta problema fiind "provocarea Uniunii Europene".

La summit a fost abordata si directiva pentru reglementarea detasarii temporare a unui salariat dintr-o tara a Uniunii in alta, Barroso si Hollande cazand de acord asupra combaterii abuzurilor in aplicarea ei. Guvernul de la Paris doreste ca aceasta directiva sa cuprinda masuri impotriva "concurentei neloiale" a lucratorilor din tarile cu salarii reduse.

Potrivit statisticilor europene, pe ansamblul UE rata somajului in randul tinerilor este de 23,5%, in unele tari, precum Grecia si Spania, aceasta depasind 50%, cel mai bine situandu-se Germania, cu 7%. In urmatorii trei ani UE va aloca 45 de miliarde de euro pentru masurile de combatere a somajului in randul tinerilor.

La conferinta Romania a fost reprezentata de presedintele Traian Basescu si de ministrul muncii, Mariana Campeanu.

In aceeasi zi, Conferinta europeana a sindicatelor a organizat tot la Paris, ceea ce a numit "un summit alternativ", la care s-a cerut liderilor europeni "sa treaca la actiune" si sa "renunte la austeritate".

#somaj tineri europa, #lideri europeni combatere somaj, #austeritate europa, #criza economica UE , #Somaj