Fondul de somaj s-ar putea plati si la drepturi de autor, indemnizatii, sporuri sau solde militare

Marti, 15 Ianuarie 2008, ora 00:20
1082 citiri
Fondul de somaj s-ar putea plati si la drepturi de autor, indemnizatii, sporuri sau solde militare

Ministerul Muncii propune largirea bazei de impozitare pentru bugetul asigurarilor de somaj, care ar putea include indemnizatiile, sporurile sau salariile de merit, exceptand diurnele, drepturile de autor, participarea salariatilor la profit sau sumele acordate pentru concedieri in masa.
Potrivit unui proiect pentru modificarea normelor metodologice la legea asigurarilor pentru somaj, publicat, luni, pe pagina de internet a Ministerului Muncii, baza lunara de calcul asupra careia angajatorii au obligatia de a retine si de a vira contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj este reprezentata de venitul brut realizat lunar de persoanele asigurate obligatoriu.

In venitul lunar care se va impozita intra salariul de baza lunar brut, corespunzator timpului efectiv lucrat, la care se adauga, dupa caz: indemnizatia de conducere, salariul de merit, sumele platite pentru orele lucrate peste durata normala a timpului de lucru sau in zilele de sarbatori legale ori declarate zile nelucratoare.

De asemenea, se va impozita indemnizatia bruta lunara, pentru persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective precum si pentru persoanele care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, solda bruta lunara, indemnizatiile, primele, premiile, sporurile si alte drepturi ale personalului militar, acordate si suportate, potrivit legii, de unitati, drepturile banesti in valoare bruta realizate lunar de persoanele care au raport de munca in calitate de membru cooperator.

Proiectul mai prevede si impozitarea remuneratiei directorilor si membrilor directoratului societatilor pe actiuni, a sporurilor, adaosurilor si drepturilor banesti acordate potrivit legii ori contractelor colective sau individuale de munca, sub forma de procent ori ca sume fixe, indiferent daca au caracter permanent sau nu, a indemnizatiilor pentru concedii sau pentru perioadele de incapacitate temporara de munca, suportate de unitati, a premiilor si primelor sau a oricaror sume platite din fondul de salarii.

Potrivit proiectului, nu se includ in baza de impozitare prestatiile suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de munca si boli profesionale, diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatii de delegare, detasare si transfer, drepturile de autor sau participarea salariatilor la profit. De asemenea, nu se impoziteaza compensatiile acordate salariatilor concediati pentru motive care nu tin de persoana lor.

Guvernul a modificat, la jumatatea anului trecut, baza de impozitare si pentru plata asigurarilor la fondul pentru pensii, astfel angajatii platind contributiile de 9,5% din venitul brut lunar, care include, pe langa salariul brut, si alte indemnizatii si prime.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>
Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.