Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Europenii din nord sunt mai fericiti

Europenii din nord sunt mai fericiti

Aproape 9 din 10 europeni (87%) afirma ca sunt "fericiti", potrivit unui sondaj dat publicitatii luni de Comisia Europeana, care indica un considerabil clivaj intre ingrijorarile locuitorilor din nordul Europei si ceilalti.

La intrebarea "Ati spune ca sunteti un om fericit?", 97% dintre danezi si 95% dintre olandezi raspund afirmativ, fata de 68% dintre ungari, 60% dintre romani si doar 39% dintre bulgari.

Potrivit acestui sondaj, efectuat in luna decembrie 2006 si care a cuprins 26.775 de persoane in varsta de peste 15 ani, 82% dintre germani afirma ca sunt fericiti, ca si 84% dintre italieni si 90% dintre francezi.

83% dintre cei chestionati sunt multumiti de nivelul lor de trai, dar si aici tarile din nord si din Benelux ating niveluri de peste 90%. Francezii se situeaza sub medie (76%), cifra inferioara, de exemplu, celei din Republica Ceha (82%).

In mod evident in urma celorlalti europeni se afla bulgarii (care au aderat, alaturi de romani, la Uniunea Europeana la 1 ianuarie), cu doar 31% de persoane multumite de nivelul lor de trai.

Europenii sunt ingrijorati inainte de toate din cauza somajului (36%), a costului vietii (35%) si a pensiei (30%), Dar si aici civajele sunt mari.

Doar 3% dintre danezi si 5% dintre olandezi spun ca sunt ingrijorati de somaj, fata de 58% dintre greci, 53% dintre polonezi si 52% dintre portughezi. In privinta certitudinii de a-si pastra locul de munca in urmatoarele luni, 85% dintre europeni afirma ca sunt siguri.
Doar 25% dintre germani, 29% dintre ungari si 32% dintre francezi au increder in viitorul sistemului lor de pensii, fata de 74% dintre danezi si 67% dintre finlandezi.

In sfarsit, 41% dintre cei chestionati considera ca activitatea desfasurata este foarte solicitanta si stresanta, fata de 34% care nu impartasesc aceasta opinie.

Sursa: Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 776 ori