Afaceristii: Platim CAS mai mare, marim preturile si dam oameni afara!

Luni, 02 Februarie 2009, ora 15:00
1304 citiri
Afaceristii: Platim CAS mai mare, marim preturile si dam oameni afara!

Majorarea contributiilor de asigurari sociale (CAS) cu 3,3%, inseamna pentru angajator o plata in plus de 2,8%. Oamenii de afaceri cred ca masura noului guvern nu tine cont de realitate si va incuraja munca la negru, va creste somajul si va demoraliza investitorii.

La articolul 18, proiectul de lege privind bugetul asigurarilor sociale de stat pe 2009 prevede un nivel de contributie de asigurari sociale de 31,3% pentru conditii de munca normale. Din acest procent 10,5% reprezinta contributia angajatului si 20,8% cea a angajatorului, informeaza Business Standard.

Majorarea a fost facuta dupa ce, la sfarsitul lui 2008, s-a stabilit prin Ordonanta de Urgenta o contributie de 28% pentru conditii de munca normale, din care 18,5% reprezenta datoria angajatorului si 9,5% cea a angajatului.

Noua decizie nu-i incanta prea tare pe angajatori, care trebuie sa plateasca in plus la CAS cu 2,8%.

"E o taxa care va mari pretul la investitor si, implicit, la beneficiar, la client. Statul ne cere o taxa mai mare, noi vom cere un pret mai mare. Se va ajunge ca singurul investitor important sa fie statul. In plus, cred ca vor urma si alte taxe", a declarat Adriana Iftimie, director executiv al patronatului Societatilor de Constructii.

Secretarul Asociatiei Oamenilor de afaceri, Cristian Parvan este de aceeasi parere. "Guvernul impovareaza companiile. Va duce la o crestere a somajului, firmele care sunt la limita vor trimite oameni in somaj. Sau se va lucra la negru. In final, toata lumea pierde. Este o decizie care functioneaza doar ipotetic, nu tine cont de realitate", a declarat el

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#afaceristi, #asigurari, #buget, #cas, #contributie, #guvern, #mariri, #munca, #negru, #preturi, #sociale, #somaj , #Somaj