Sindicatele vor concediu fara plata in locul reducerilor salariale

Vineri, 14 Mai 2010, ora 15:58
1608 citiri
Sindicatele vor concediu fara plata in locul reducerilor salariale

Sindicatele sunt de acord cu taierea de sporuri, stimulente, bonusuri, inclusiv sa accepte zile de concediu fara plata, astfel ca fondul de salarii sa scada cu 25% de la 1 iunie, se arata intr-un document comun al celor cinci confederatii sindicale ce va fi prezentat luni in CES, obtinut de NewsIn.

"S-a acceptat ideea ca reducerea sa fie facuta pe fond de salarii prin utilizarea unui mix de masuri care sa produca insa efecte imediat - adica la 1 iulie 2010.

Masurile presupun reduceri de salarii, taiere de sporuri, stimulente, bonusuri etc., inclusiv zile de concediu fara plata.

Pe perioada aceasta se are in vedere revizuirea numarului persoanelor angajate in sectorul bugetar", prevede materialul pe care au cazut de acord reprezentantii confederatiilor sindicale.

Sindicatele negociaza in aceste zile cu reprezentantii Guvernului posibilitatea scaderii fondului de salarii din sectorul bugetar pe fiecare ordonator de credite cu 25%, si nu a tuturor salariilor, asa cum a propus Guvernul, sustinand ca in acest fel este posibila o diminuare mai redusa a veniturlor bugetarilor prin disponibilizari si taierea unor sporuri sau stimulente.

Sindicatele cer insa, in schimb, cresterea salariului minim pe economie incepand cu 1 iulie, pentru combaterea evaziunii pe piata fortei de munca.

Vicepresedintele BNS, Ovidiu Jurca, a declarat pentru NewsIn ca reprezentantii confederatiilor sindicale nu-si vor da luni acordul pe proiectul de scrisoare de intentie convenit de Guvern si patronate, dupa ce vineri Comisiile de munca si de finante din Consiliul Economic si Social nu si-au putut da avizul pe memorandum, din lipsa de cvorum.

#sindicate, #concediu, #reduceri, #salariale , #Sindicate