Sindicate: Medicii din sistemul public, discriminati fata de cei din privat

Marti, 13 Iulie 2010, ora 15:31
1210 citiri
Sindicate: Medicii din sistemul public, discriminati fata de cei din privat

Medicii din institutiile publice sunt discriminati prin scaderea salariilor cu 25% fata de colegii lor din mediul privat, deoarece spitalele, policlinicile, cabinetele medicale publice sau private nu sunt platite de la buget, a declarat pesedintele Camerei Federative a Medicilor, Dan Peretianu, citat de Mediafax.

Peretianu a precizat marti intr-o conferinta de presa ca medicii nu sunt bugetari, deoarece spitalele, policlinicile, laboratoarele sau cabinetete medicale publice, la fel ca si cele private nu primesc bani prin sau de la buget, ci printr-un contract de servicii semnat cu casele de asigurari de sanatate, astfel ca medicii nu ar trebui inclusi la categoria bugetarilor carora le scad salariile cu 25 de procente de la 1 iulie.

"Salariile medicilor numai din spitalele, policlinicile, laboratoarele, cabinetele medicale publice, definite de Legea 330/2009, vor scadea cu 25 la suta, desi colegii lor din aceleasi institutii private nu trebuie sa isi reduca salariile, iar aceasta situatie este discriminatorie", considera Peretianu.

Liderul sindical a precizat ca a cerut Parlamentului modificarea legii, insa Legislativul a trimis solicitarea, fara a o rezolva, la Ministerul Sanatatii.

Peretianu a subliniat ca, in perioada urmatoare, vor exista din ce in ce mai multe procese ale medicilor cu salariile diminuate, iar pe de alta parte vor pleca din ce in ce mai multi angajati din sistemul public de sanatate.

"Vor pleca din nou foarte multi in afara tarii, mai putini medici, mai numerosi vor fi asistentii medicali", a spus Peretianu.

Acesta a adaugat ca in ultimul an au plecat aproximativ 6.000 de medici, insa Romania "fabrica" foarte multi medici anual raportat la numarul populatiei nationale, in comparatie cu tari ca Franta sau Marea Britanie.

"Romania fabrica intre 5.500 si 7.500 de medici pe an, la o populatie de 20 de milioane de locuitori, in timp ce Franta fabrica 6.500 la 60 de milioane de locuitori, iar Marea Britanie - 7.000 la 70 de milioane de locuitori", potrivit liderului sindical.

Peretianu a adaugat ca, in Romania, numarul anual de posturi in sanatate este numai la jumatate fata de numarul absolventilor, iar numarul de doctori intr-o tara nu se stabileste in functie de cat de bolnava este acea tara, ci de puterea economica a acesteia. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#medici, #salarii, #sindicate , #Sindicate