Sindicalistii ataca Guvernul pe cai juridice internationale

Luni, 18 Aprilie 2011, ora 13:38
2070 citiri
Sindicalistii ataca Guvernul pe cai juridice internationale

Sindicalistii nu vor mai recurge la mitinguri si la alte proteste de strada in cazul in care cabinetul Boc isi va asuma raspunderea pe Codul de Dialog Social fara a tine cont de amendamentele depuse de ei, insa intentioneaza in schimb sa atace guvernul pe caile juridice internationale, potrivit NewsIn.

"Renuntam sa mai actionam pe caile clasice, cu care guvernatii s-au obisnuit deja. Daca guvernul sare si de acesta data peste mecanismele democratice si isi va asuma raspunderea pe Codul de Dialog Social fara a tine cont de propunerile noastre, atunci ne vedem nevoiti sa apelam la alte stragegii, pe care insa nu le vom mai divulga pentru a anunta inamicul la ce sa se asteptre si acesta sa stie cum sa le contracareze. Nu vom mai face astfel de greseli.

Cert este ca vom apela la caile juridice internationale si vorbesc strict in numele Blocului National Sindical ", a declarat, luni presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Constin.

Codul de Dialog Social va contine patru proiecte de lege care sa completeze prevederile noului Cod al Muncii, respectiv proiecte referitoare la sindicate, patronate, contractele colective de munca si organizarea Consiliului Economic si Social.

Proiectul nemultumeste confederatiile sindicale. "Dorim sa fie promovata forma convenita de principalele cinci confederatii sindicale si de cele trei patronate care au acelasi punct de vedere cu noi. Legea sindicatelor si cea a patronatelor trebuie sa alcatuiasca un singur pachet, sub forma Legii partenerilor sociali, iar restul, respectiv Legea contractului colectiv de munca, Legea conflictelor de munca si Legea dialogului social, trebuie sa ramana independente", spun reprezentantii Cartel Alfa.

Confederatia Internationala a Sindicatelor (ITUC) si Consiliul Regional Pan-European au solicitat de curand, printr-o scrisoare adresata premierului Emil Boc si liderilor partidelor politice parlamentare, sa fie respectate drepturile validate de conventiile internationale privind legislatia muncii.

Guvernul urmeaza sa-si asume raspunderea pe Codul de Dialog Social luni, incepand de la ora 16.00, dupa cum au decis Birourile Permanente reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului.

#sindicalisti, #proteste, #codul muncii, #codul de dialog social, #guvern , #Sindicate