Romanii cheltuiesc peste 40% din salariu pe mancare

Luni, 20 Noiembrie 2006, ora 09:31
1181 citiri

Cea mai mare parte a veniturilor unei gospodarii din Romania, peste 40%, sunt alocate cumpararii de produse alimentare, ceea ce inseamna ca remuneratia muncii acopera doar nevoile legate de supravietuire, arata un studiu realizat de CNS Cartel Alfa.Potrivit studiului despre politica salariala din Romania, realizat de vicepresedintele CNS Cartel Alfa, Petru Dandea si publicat pe site-ul www.studiidecaz.ro, exista diferente notabile intre structura cheltuielilor din Romania si cea existenta, in medie, la nivel european, rezultata in special din diferentele majore de nivel de trai.

Studiul arata ca pentru majoritatea lucratorilor, salariul este principala sursa de venit si, in consecinta, nivelul salariului stabileste nivelul de viata al gospodariilor de salariati. Acestea sunt formate, in medie, din peste trei persoane, din care doar jumatate sunt salariati. Studiul arata ca aproape 90% din veniturile banesti ale unei gospodarii de salariati provin din salarii brute si alte drepturi salariale, un procent din agricultura, alt procent din activitati independente si 6,6% din prestatii sociale. De asemenea, ponderea veniturilor din prestatii sociale a crescut, in 2005, cu aproximativ 9% fata de 2004.

In timp ce media europeana, in ceea ce priveste ponderea produselor alimentare in totalul cheltuielilor unei gospodarii se situeaza in mod constant la aproximativ zece procente, in Romania aceasta pondere este de peste patru ori mai mare. Studiul mai evidentiaza faptul ca romanii isi orienteaza doar o mica parte din resurse pentru recreere si odihna, in timp de familiile europene aloca pentru concedii si vacante bugete mult mai consistente. Toate acestea influenteaza capacitatea de munca si sanatatea populatiei din Romania.

Avand in vedere toate aceste diferente majore intre politicile salariale de la nivel european si cea din Romania, Petru Dandea propune Guvernului sa stabileasca un nivel al salariului minim care sa asigure un trai decent pentru salariati si familiile acestora si, in acelasi timp, acesta sa reprezinte si o remunerare corecta a muncii. In acest sens, indicatorul care ar trebui sa stea la baza calcularii salariului minim ar trebui sa fie valoarea cosului minim de consum la nivelul unei familii medii.

Totodata, luand in calcul diferenta mare intre nivelul actual al salariului minim si necesitatile unei familii pentru a duce un trai decent, Cartel Alfa propune ca salariul minim sa creasca la 450 de lei, de la 1 martie 2007, iar la 1 octombrie sa ajunga la 550 de lei. O alta propunere este ca de la 1 ianuarie 2008, cresterea salariului minim sa se faca anual in functie de o serie de indicatori economici si sociali, astfel incat raportul dintre salariul mimin si cel mediu sa depaseasca 50%.

In ceea ce priveste politica salariala din sectorul bugetar, principalele modificari propuse de confederatia sindicala sunt elaborarea unui act normativ unitar de salarizare a bugetarilor si reducerea partii variabile ca procent din totalul salariilor, astfel incat sa se ajunga la nivelul practicat in Europa, si anume la zece procente.

Potrivit studiului, in sprijinul acestei politici salariale trebuie actionat si pentru diminuarea muncii la negru si pentru imbunatatirea pregatirii profesionale a lucratorilor din Romania, pentru ca acestia sa aiba acces la locuri de munca mai bine platite, iar angajatorii sa fie satisfacuti de calificarea fortei de munca.

Marile centrale sindicale au cerut premierului Calin Popescu Tariceanu o intalnire in cursul acestei saptamani, pentru a discuta solutiile propuse de acestea pentru cresterea nivelului de trai al romanilor. Discutiile ar trebui sa se axeze pe elaborarea unei politici salariale bazate pe majorarea salariului minim pe economie pana la cel putin 500 de lei, elaborarea legii unice de salarizare in sectorul bugetar, precum si blocarea unui proiect de ordonanta de urgenta prin care se suspenda unele drepturi ale salariatilor si pensionarilor (neacordarea tichetelor de masa, amanarea pentru 2008 a compensarii in bani a calatoriilor pe calea ferata pentru pensionari si a altor ajutoare sociale sau limitarea la 6% a cresterilor cheltuielilor cu salarizarea pentru anumite categorii de bugetari).

Ministerul Finantelor Publice a propus, in proiectul bugetului pentru anul 2007, un salariu minim pe economie de 390 de lei, desi sindicatele au cerut ca acesta sa se majoreze pana la cel putin 450 de lei, de la 1 ianuarie 2007. Centralele sindicale au dat un ultimatum de o saptamana guvernului pentru a stabili o intalnire pentru discutarea revendicarilor acestora, in caz contrar amenintand cu ample miscari de protest la sfarsitul lunii noiembrie.

NewsIn