Producatorii romani scumpesc mobila cu 10 la suta

Joi, 28 Iulie 2005, ora 01:06
1034 citiri

Chiar daca piata nu le permite, producatorii de mobila vor sa majoreze pretul cu cel putin 8-9 la suta, incepand din luna septembrie. Andrei Menhart, presedintele Asociatiei Producatorilor de Mobila, admite o majorare a pretului, desi, lunar, vanzarile de mobila de pe piata romaneasca sunt tot mai mici.Scumpirea ar parea unica solutie deoarece costurile cu masa lemnoasa au crescut cu 57-60 la suta in octombrie 2004, dar rezultatele se vad acum, iar cele cu factura energetica s-au majorat cu 19-23 la suta. Patronii de mobila sunt stransi cu usa de sindicate, care cer majorarea de salarii cu 10 la suta, dar si tichete de masa.

Dumitru Petcu, directorul general al ALPROM Pitesti, da ca sigura o crestere a pretului cu aproape 10 la suta, desi piata solicita scaderi, nu majorari. "Avem de ales intre trimiterea in somaj a unui important numar de salariati, sa ne retehnologizam cu utilaje de ultimul tip sau sa majoram pretul mobilei. Din cele trei variante nu putem sa recurgem decat la scumpirea produselor. Aceasta, desi nu intra nimeni in magazinele de mobila. Piata interna este tot mai jos, dar vom scumpi cu 8-10 la suta", ne-a declarat directorul ALPROM.

Ioan Sberea, presedintele Asociatiei Forestierilor, declara ca: "Mobila mai usor se inchide decat se scumpeste". Angajatii cer salarii cu 10 la suta mai mari, dar patronii tin cu dintii de profit Salariile angajatilor de mobila sunt la limita cea mai de jos, cu 2,9-3,2 milioane de lei pe luna. Patronii si-au diminuat drastic profitul datorita cresterii facturilor la lemn si energie, iar salariile oamenilor au inghetat. Vasile Badica, liderul Sindicatelor din lemn, sustine ca 2005 este anul cel mai rau pentru salariatii din lemn.

"La Genial Pipera, 180 de angajati nu si-au primit de cateva luni bune salariile, desi lucreaza cate 10 ore pe zi. Chiar acum patronii sunt in discutii cu oamenii. La Elvila - Carpatina, Beius si Relaxa Mizil, dupa certuri cu Catarama le-au fost oamenilor majorate salariile cu 10 la suta. Cativa dintre ei au primit si tichete de masa", declara Vasile Badica. Acesta sustine ca situatia tot mai rea din fabrici se datoreaza si pietei interne in continua scadere, dar si celei externe, tot mai pretentioasa. "Angajatii simt pe pielea lor cresterea costurilor energetice si stiu si ei ca datoriile catre Electrica blocheaza fabricile. Este exemplul fabricilor Stratus Mob Blaj, Furnimob, Elbac Bacau, Fabrica de Mobila Cosna Tg. Ocna", sustine liderul sindicatelor din lemn.

Adevarul