Pensiile au crescut, puterea de cumparare a scazut

Marti, 29 Ianuarie 2008, ora 14:33
1107 citiri
Pensiile au crescut, puterea de cumparare a scazut

Un procent de 54% din cei 4,6 milioane de pensionari din Romania au pensii mai mici decat salariul minim pe economie, a anuntat, marti, intr-o conferinta de presa, Preda Nedelcu, vicepresedinte al Federatiei Sindicatelor Pensionarilor.

Pensionarii apreciaza faptul ca punctul de pensie a crescut la valoarea de 37,5% din salariul mediu brut pe economie, dar considera ca banii castigati in plus la pensie nu-i ajuta sa acopere cheltuielile, din cauza cresterii preturilor, pe fondul devalorizarii leului.

Federatia a cerut Guvernului sa ia masurile ce se impun pentru a tempera cresterea preturilor la gaze, energie, alte tipuri de combustibili care atrag dupa ele alte cresteri de preturi. De asemenea, acestia au solicitat Executivului "sa intervina de urgenta in sprijinirea pensionarilor care sunt dati afara din casele nationalizate si sa le fie asigurat o locuinta". Numai in Bucuresti, conform liderului sindical, sunt peste 2.800 de asemenea cazuri.

"Intr-o discutie pe care am avut-o ieri cu conducerea PSD am primit asigurarea ca foarte repede va fi propusa si aprobata in Senat o lege privind protectia pensionarilor in asemenea situatii. Proiectul propus de PSD contine construirea a minim 3.000 de spatii locative pentru pensionarii care au probleme din cauza caselor nationalizate", a spus Preda Nedelcu.

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.