Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Patronatele au acceptat 3.700.000 lei vechi salariul mediu

Patronatele au acceptat 3.700.000 lei vechi salariul mediu

Negocerile intre sindicate si patronate pe tema salariului minim s-au incheiat. Rezultatul? Un salariu minim cu patru sute de mii de lei mai mare decat cel stabilit prin Ordonanta de Guvern.Daca nu au fost dispuse sa mareasca mai mult salariul minim, patronatele au insa o alta initiativa: vor sa ceara statului sa nu-l mai impoziteze.

De salariul minim convenit de sindicate si patronate nu vor beneficia functionarii publici. Acestia vor fi platiti conform ordonantei Executivului care fixeaza salariul minim la 3 milioane 300 de mii de lei.

Initial, in discutiile cu patronatele, sindicalistii au cerut un salariu minim de de 4 milioane 300 de mii de lei, si asa mai mic decat cosul minim de produse care este estimat la 5 milioane 8 sute de mii de lei. Patronatele nu au fost insa de acord, pe motiv ca agentii economici nu pot sustine un asemenea efort financiar. Au in schimb o alta propunere: ca salariul minim sa nu fie impozitat.

Sindicalistii sunt insa sceptici in privinta reusitei acestui demers, si asta pentru ca ar trebui schimbata legislatia. In acest moment, Romania este codasa Europei in privinta salariului minim pe economie, care este de doua ori si jumatate mai mic decat media europeana. Un sfert dintre romani traiesc cu 23 de mii de lei pe zi, echivalentul a doua paini si a unui kilogram de cartofi, in timp ce in Uniunea Europeana venitul minim pe zi este estimat la un dolar pe zi.

Realitatea TV

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 877 ori