Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mahindra & Mahindra vrea sa faca investitii la Tractorul in contul datoriilor uzinei catre stat

Mahindra & Mahindra vrea sa faca investitii la Tractorul in contul datoriilor uzinei catre stat

In cadrul negocierilor purtate in vederea privatizarii societatii Tractorul Brasov, investitorul indian "Mahindra & Mahindra" pune o serie de conditii dure Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS). Gheorghe Apostu, liderul sindicatului de la Tractorul, ne-a spus ca una din conditii este ca statul roman sa continue programul de subventionare a achizitiei de tractoare timp de cinci ani de acum inainte.Mai exact, indienii solicita ca statul sa suporte 45% din pretul a 3.000 tractoare. "Cei de la Mahindra vor sa aiba piata asigurata", a precizat Gheorghe Apostu. Acelasi tip de negocieri au fost purtate si cu grupul italian Landini, anul trecut. Nu s-a ajuns la o intelegere si atunci Landini a renuntat sa preia Tractorul.

In cadrul negocierilor se poarta si discutii pe tema datoriilor societatii la stat pe care, se pare, compania indiana nu doreste sa le ia in gestionare, avand in vedere ca nivelul lor a atins aproximativ 6.600 miliarde lei. De aceea, se negociaza clauze potrivit carora jumatate din datorie sau chiar toata suma sa nu mai ajunga la stat, ci sa fie folosita de Mahindra & Mahindra pentru investitii in societate. Practic, este vorba de acordarea unui ajutor de stat. Compania indiana se obliga sa faca investitii in contul datoriei, iar statul nu mai primeste nimic.

Gheorghe Apostu sustine ca acest tip de ajutor este, de fapt, o recomandare din partea UE. Insa Consiliul Concurentei nu a auzit de o astfel de recomandare. "Nu mi-a ajuns la urechi asa ceva. Este posibil sa fie vorba doar de o cerinta a investitorului", ne-a spus vicepresedintele Consiliului Concurentei, Constantin Ciutacu.

Mahindra & Mahindra mai vrea ca dupa privatizare sa fie facuta o restructurare a uzinei, dar aceasta nu va fi acceptata decat in momentul semnarii contractului de privatizare. "Nu putem risca sa ni se intample ca in cazul Landini. Acestia au vrut restructurare, s-a facut restructurare, ca in cele din urma sa nu se mai faca privatizare", a spus Apostu. In acest moment, Tractorul are 3.300 de salariati. (Claudia Botezatu)

Gardianul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 775 ori