Isarescu: Nu ma gandeam sa mai avem un acord cu FMI dupa 20 de ani

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 16:07
1844 citiri
Isarescu: Nu ma gandeam sa mai avem un acord cu FMI dupa 20 de ani

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca nu este adeptul acordurilor cu FMI si nu se astepta sa mai fie nevoie de astfel de aranjamente dupa 20 de ani, dar sunt necesare intrucat rezolva o problema de conformare la nivel executiv.

"Nu sunt deloc adeptul relatiei cu FMI. Acum doi ani am fost intr-o intalnire ca aceasta. Am spus imi pare rau ca trebuie sa ma retrag dar ma duc la BNR pentru ca au inceput negocierile cu FMI, era ianuarie-februarie 2009, si am spus atunci ca nu ma apteptam ca dupa 20 de ani eu cel, care am deschis negocierile cu Fondul, sa mai ajungem la mana Fondului. Dar aceasta este o chestiune de conformare.

Prima chestiune in discutiile cu Fondul, pe care noi nu vrem s-o intelegem este ownership-ul, sa-ti asumi programul.

Prima conditie cu FMI este sa fii proprietarul masurilor, sa-ti asumi proprietatea masurilor. Nu doar ca sa se spele pe maini. Ei stiu din experienta atator ani ca fara ownership implementarea masurilor este falsa, daca guvernul nu este responsabil", a spus Isarescu la conferinta "Guvernarea 1996 - 2000 evaluarea din perspectiva ultimilor zece ani".

Seful bancii centrale considera ca actul de guvernare din 2000 si pana la aderarea la UE a fost coerent tot ca urmare a constrangerilor acrodurilor cu FMI.

"Imi pare rau s-o spun, dar continuitatea si coerenta guvernelor din 2000 pana in 2007, atat cat a fost ea, a fost asigurata tot de acordurile cu Fondul", a afirmat Isarescu.

Guvernatorul BNR considera ca este nevoie in prezent de un consens politico-social de genul celui stabilit in anul 2000, in mandatul sau ca premier.

"Aud ca acum ne trebuie o strategie, dar nu orice de strategie, ne trebuie un consens politic, iar in 2000 acest consens s-a atins, dincolo de podul de la Snagov, de batalia politica, de faptul ca coalitia pe care am condus-o, o spun cu regret, a pierdut alegereile in mod evident, dar acel consens politic, social, s-a realizat si nu este un lucru mic (...)

Ideea aceea de consensualizare, inclusiv a sindicatelor si a societatii civile, a fost un efort urias, sa aduci si elita intelectuala, academia, s-a dat si o binecuvantare din partea cultelor atunci (...)

Pana in 2007 partidele s-au tinut de acel program (...) Cred ca anul 2000 a mai dat si o anumita continuitate in actul de guvernare, nu numai din dezbaterea aceea, o anumita tinuta", a continuat Isarescu.

Fostul premier a amintit ca resortul pentru acel consens din 2000 l-a reprezentat aderarea la Uniunea Europeana, obiectiv pentru care a insistat sa ramana in calendarul 2007, desi era incert daca Romania va fi destul de pregatita pentru a face acest pas.

"Daca e sa fim sinceri, n-am fost pregatiti sa intram in 2007 in Uniunea Europeana, iar liberalizarea contului de capital este o dovada", a spus Isarescu.

Seful bancii centrale a marturisit ca, dincolo de eforturile intreprinse in perioada in care a condus guvernul, stia chiar inainte de a prelua coordonarea executivului ca economia romaneasca isi va reveni in 2000.

"Stiam ca economia se redreseaza ca stiam sa citesc indicatorii. La BNR se vedea, aici n-am mers chiar pe pojghita, era aproape o certitudine ca economia se va redresa, desi a fost un an 2000 dezastruos in agricultura. A fost un reviriment al productiei industriale extraordinar, dar n-a venit de la sine. Acel guvern avea la baza si un raport bun nu unul prost al Bancii Mondiale", a detaliat Isarescu.

Oficialul BNR a aminiti ca pe baza acelui raport si a relatiilor pe care le avea Romania cu FMI s-a adoptat un program de redresare economica, prin care a impozitul pe profit a fost redus de la 40 la 25%, iar la exportatori pana la 5%, ceea ce a creat locomotiva redresarii economiei romanesti.

Ca rezultat, la finele anului 2000 veniturile companiilor si in special ale exportatorilor au fost aproape duble.

"Imi pastrez punctul de vedere ca ministrul Remes (Traian Remes, fost ministru al Finantelor) a fost foarte eficient, stia dedesubturile, stapanea aparatul. Redresarea din 2000 a insemnat un ciclu lung. Si acum am reduce, dar nu mai ai ce sa mai reduci. In '98 sau '99 politicile n-ai fost prociclice, au fost stranse si ai avut de unde sa relaxezi. Din pacate la noi relaxarile au avut loc in 2007 si 2008 si cu cresteri de cheltuieli. Nu mai ai de unde relaxa", a completat Isarescu.

Guvernatorul BNR a incheiat aratand ca insista pentru un consens pe problemele mari ale tarii, "ca nu s-au terminat", pe obiective, dar si pe liniile directoare si coerenta in politici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#fmi, #redresare, #economie, #acord, #isarescu, #masuri , #Sindicate