Guvernul este acuzat de Cartel Alfa ca ia decizii populiste

Miercuri, 08 August 2007, ora 13:39
957 citiri
Guvernul este acuzat de Cartel Alfa ca ia decizii populiste

Intr-o scrisoare trimisa primului ministru dar si ministrului muncii, CNS Cartel Alfa spune ca Executivul face o politica sociala si fiscala incoerenta, deciziile fiind luate "ad hoc, in functie de mesajele de pe scena politica, fara o consultare a partenerilor sociali"

CNS Cartel Alfa a trimis o scrisoare deschisa premierului Calin Popescu Tariceanu si ministrului muncii, Paul Pacuraru, prin care protesteaza fata de lipsa de coerenta a masurilor sociale si fiscale luate de Guvern. Potrivit sindicatelor, angajamentele Guvernului au o tenta populista si apar doar la nivel discursiv, ele neavand o sustinere pragmatica.

Cartel Alfa sustine ca propunerea de reducere a personalului bugetar cu zece procente, anuntata recent de ministrul muncii la Galati, a fost facuta pentru a sustine majorarea punctului de pensie, introducerea pensiilor private obligatorii si reducerea fiscala in domeniul social cu sase procente. Sindicatele mai reclama si decizia de a elimina platile compensatorii in cazul disponibilizarilor, ceea ce contravine directivelor europene.

In opinia sindicatelor, in Romania exista alte prioritati, cum ar fi diferentele salariale din diferite sectoare ale adminsitratiei publice, neexistand o grila de salarizare unitara. De asemenea, pensia de serviciu sau tichetele de masa nu sunt aplicate tuturor bugetarilor, ceea ce este discriminatoriu. Cartel Alfa sustine ca reducerea personalului nu este o solutie, avand in vedere ca sunt sectoare in care se inregistreaza deficit de forta de munca.

"Actualul guvern se lauda cu realizarile lui, realizari intre care nu uita sa enumere si aprecierea leului din ultima vreme. Insa in urma acestei aprecieri, in loc sa avem o putere mai mare de cumparare, in loc sa se ieftineasca produsele, ele s-au scumpit. Cresterea pretului la energie, gaz metan si combustibil afecteaza atat persoanele fizice dar si agentii economici, punand sub semnul intrebarii existenta locurilor de munca", se mai arata an scrisoarea deschisa.

In consecinta, Cartel Alfa solicita Guvernului sa discute cu partenerii sociali inainte de a face anunturi publice despre politica sociala si economica, in caz contrar fiind pregatiti sa declanseze actiuni de protest.

Premierul Tariceanu le-a solicitat ministrilor muncii si finantelor sa prezinte, saptamana viitoare, o informare cu privire la posibilitatea reducerii cu 10% a personalului din administratia publica, cu scopul de a avea o administratie "supla, profesionista si motivata".

Solicitarea premierului survine prezentarii de catre Paul Pacuraru, in cadrul sedintei de guvern de marti, a doua solutii gasite de Ministerul Muncii pentru reducerea costurilor cu personalul din administratia publica, anume blocarea numarului locurilor de munca prin legea bugetului pe anul 2008 sau plafonarea fondului de salarii. Paul Pacuraru, a declarat, marti, pentru NewsIn, ca reducerea personalului din administratia publica nu implica concedierea unui numar de angajati, ci controlarea angajarilor.

Bloombiz