BBC Broadcast s-a privatizat

Marti, 28 Iunie 2005, ora 01:31
919 citiri

Un consortiu australian a incheiat un acord pentru achizitionarea diviziei de transmisie digitala a radioteleviziunii publice britanice, BBC Broadcast, transmite Reuters. Tranzactia, in valoare de 302 milioane de dolari, cuprinde si un moratoriu privind reducerea de personal, care se intinde pe o perioada de un an.Consortiul, Creative Broadcast Services Ltd., este format din Fondul de Investitii Macquarie Capital Alliance Group si Macquarie Bank Ltd., cea mai mare banca australiana de investitii. Macquarie Capital va detine 65% din divizia achizitionata, iar Macquarie Bank 35%. Printre companiile care s-au inscris in cursa pentru cumpararea diviziei au fost si Apax Partners, Thomson/Tehnicolor si Exponent Private Equity, dar acordul a fost semnat in cele din urma cu Macquarie Group.

Facilitatile de emisie oferite de BBC Broadcast au in vedere mijloacele de convertire a continutului intr-un flux de date care pot fi transmise. De asemenea, facilitatile respective cuprind promovari on-air, subtitrari, ghid electronic pentru programe si alte servicii.

A"Intrucat piata televiziunii din Marea Britanie va fi in totalitate digitala, va exista o cerere pentru servicii aditionaleA", a afirmat Scott Maddock, analist media la BT Financial Group. Piata utilitatilor de comunicare digitala se afla intr-o expansiune tot mai accentuata, previziunile aratand ca serviciile oferite de aceste utilitati vor inlocui in viitor mijloacele traditionale de transmitere a informatiilor. Michael Cook, presedinte executiv al Macquarie Capital, a declarat ca BBC Broadcast va obtine profituri stabile si previzibile, si va fi deschisa necesitatilor venite din partea unor noi medii de comunicare. Divizia a avut profituri de peste 190 milioane de dolari din martie 2004 pana in martie 2005, 91% din contractul cu BBC, estimandu-se cresteri ale profitului pana la 900 milioane de dolari, in 2015.

BBC, cea mai mare radioteleviziune publica din lume, a scos la vanzare aceasta divizie in luna decembrie.

Oferta face parte dintr-un plan mai larg al companiei, care intentioneaza sa realizeze companii noi din multe alte divizii pe care le detine, acest fapt venind ca raspuns la reducerile masive de personal cu care se confrunta BBC. Finalizarea tranzactiei a fost stabilita pentru cel tarziu sfarsitul lunii iulie.

Sindicatele de la BBC au s-au aflat in greva, la 23 mai, impotriva planurilor de restructurare propuse de management. O a doua greva, de 48 de ore, a fost evitata, dupa ce conducerea companiei a acceptat un moratoriu de un an in ce priveste disponibilizarile de personal si le-a promis celor de la BBC Broadcast o serie de clauze de protectie, dupa privatizare.

Averea