Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

''Azomures'' paraseste Bursa si lasa pe drumuri 3.000 de oameni

''Azomures'' paraseste Bursa si lasa pe drumuri 3.000 de oameni

Turcii s-au angajat prin contractul de privatizare sa faca investitii in protectia mediului de peste 30 de milioane de dolari si in retehnologizare de peste 10 milioane de dolari.Liderul sindicatului A"AlternativaA", Maria Dandarau, ne-a declarat ca A"turcii i-au dus de patru ani cu zaharelul pe angajati, promitandu-le ca o sa fie mai bineA". Dandarau considera ca vina pentru inchiderea combinatului revine atat actionarului majoritar, dar si statului, care A"i-a lasat pe turci sa faca exact ce au vrutA". Ea a mentionat ca AVAS a respins cererea sindicatului de a prezenta investitiile facute de turci pe motiv de A"secret comercialA".

Contractul colectiv de munca pe ramura petrochimie prevede o crestere a salariilor in domeniu cu 9,5%. A"Asta inseamna un efort financiar de peste 42,467 miliarde de lei vechi din partea A"AzomuresA", la care se mai adauga tendinta de crestere spectaculoasa a pretului la gaz metanA", a declarat recent presedintele CA al societatii, turcul Fuat Galgay.

In aceste conditii, combinatul nu mai poate acoperi cheltuielile de productie. Gazul este materia prima vitala din care se fabrica ingrasamintele chimice. La nivel mondial se constata o scadere constanta a preturilor la ingrasaminte, simultan cu marirea pretului la gaz metan. Acestea vor duce in mod sigur la cresterea costurilor de productie a ingrasamintelor chimice mult peste preturile de vanzare pe piata externa, aducand societatea in situatia de a produce in pierdere.

Salariul mediu la A"AzomuresA" este de 6-7 milioane de lei vechi

Actionarul majoritar al A"AzomuresA" este Transworld Fertilizer Holding, inregistrat in Luxemburg insa cu actionariat turcesc. Vicepresedintele CA al combinatului, Yetkin Erman, a declarat recent ca societatea mureseana ar putea sa-si mute tehnologia in Egipt. A"Egiptenii ne fac curte sa mergem sa producem la ei, unde gazul costa 28 de dolari mia de metri cubi. Nu este vorba ca A"AzomuresA" sa dispara ca persoana juridica. Este vroba ca, in cazul in care scenariul este cel mai negru, sa se sisteze activitatea productiva a societatii.

Mai exista posibilitatea sa se faca investitii intr-un alt loc unde gazul este mai ieftin, transferand de aici tehnologiaA", a spus Yetkin Erman. In urma deciziei de inchiderea a combinatului, vor ramane fara locuri de munca aproximativ 3.000 de angajati, iar 15.000 de persoane, din totalul de 160.000 de locuitori ai orasului, vor fi afectate. Singura solutie pentru cei 3.000 de salariati ar fi, potrivit autoritatilor judetene, deschiderea parcului industrial de la Vidrasau.

O cota de piata de 45%

A"AzomuresA" este cel mai mare producator roman de ingrasaminte chimice utilizate in agricultura, avand o cota de piata de 45% pe piata producatorilor interni. Volumul cifrei de afaceri in anul 2003 a fost de 189 de milioane de dolari, iar in primele trei trimestre din 2004, de 144 de milioane de dolari. Actiunile A"AzomuresA" sunt cotate la categoria I a Bursei de Valori BucurestiA" sub simbolul AZO. Pretul unei actiuni valoreaza acum 2.500 de lei vechi. Inchiderea A"AzomuresA" va afecta si bursa.

Averea

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 796 ori