Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Alessandro Buttice: Presa romaneasca este inca foarte tanara

Alessandro Buttice: Presa romaneasca este inca foarte tanara

Alessandro Buttice, purtatorul de cuvant al OLAF (European Anti-Fraud Office), a vizitat Romania pentru a participa la un seminar organizat de Sindicatul Media si de "Federatia Internationala a Jurnalistilor", dar a poposit timp de o ora si la Realitatea TV. OLAF cerceteaza cazurile de frauda care pot aparea in procesul de distributie a fondurilor europene. Mai exact, OLAF cerceteaza printre altele cum se cheltuiesc banii europeni ce vin in Romania prin mecanisme de finatare ca Phare, Sapard, ISPA si altele.

Redactia site-ului Realitatea.net a profitat de aceasta ocazie si i-a pus domnului Buttice cateva intrebari.

Reporter: De ce ati venit in Romania?

Alessandro Buttice: Am venit pentru a participa la un seminar organizat de Sindicatul Media si de "Federatia Internationala a Jurnalistilor" si, iata-ma acum si intr-o institutie de presa unde pot vedea jurnalismul romanesc in plin proces de fabricare.

Reporter: Cu ce se ocupa OLAF?

Alessandro Buttice: OLAF are competenta de a lupta impotriva fraudei din interiorul institutiilor comunitatii europene, dar nu are competente in lupta impotriva coruptiei nici in statele membre, nici in statele candidate.

Reporter: Ce parere aveti despre activitatea presei din Romania de a semnala incercarile de fraudare a fondurilor europene?

Alessandro Buttice: Presa romaneasca este una activa, dar este inca foarte tanara si inclinata spre senzationalism. Astfel, OLAF si-ar dori ca jurnalistii care se ocupa cu relatarea cazurilor de frauda sa cunoasca mai bine ce inseamna mecanismele de finatare europeana, pentru ca dupa aceea sa devina specialisti in investigarea neregulilor. Riscul apare in momentul in care presa distribuie un mesaj de genul "Toti sunt corupti, toti fac fraude", iar dupa rezolvarea unor cazuri mesajul s-ar transforma in mod logic in "Nici unul nu este corupt, nimeni nu fraudeaza".

Reporter: Domnule Buttice, Comisarul European Johnattan Scheele a declarat pentru presa ca Romania se afla pe primul loc in ceea ce priveste numarul cazurilor de fraudare a fondurilor europene. Dumneavoastra aveti aceeasi parere?

Alessandro Buttice: OLAF nu este un organism care face declaratii de tip politic, care sa dea un verdict general asupra unei situatii generale dintr-o anumita tara, asta inseamna ca OLAF poate vorbi doar despre cazuri concrete.

Reporter: In acest caz ne puteti spune cum apreciati colaborarea cu ministrul Cristian David (ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar) si cu organismul pe care acesta il conduce?

Alessandro Buttice: Colaborarea cu autoritatile investigative romane este foarte buna, ne sustinem reciproc in demersuri, multe lucruri trebuie facute, dar colaborarea este satisfacatoare.

Realitatea TV

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1638 ori