Ultimele decenii au venit cu schimbari importante in economie

Joi, 29 Mai 2014, ora 16:18
1997 citiri
Ultimele decenii au venit cu schimbari importante in economie

Inca nu exista un consens intre specialisti daca tranzitia inceputa dupa 1990 s-a incheiat sau nu, insa cu sigurata acesti ani au adus mari schimbari in societatea si economia romaneasca.

Cel putin la capitolul economic, luate in ansamblu, aceste schimbari au fost benefice si au reusit sa puna Romania pe harta lumii occidentale.

In cei 24 de ani economia Romaniei a suferit transformari profunde care au reorientat-o in mod dramatic.

Daca inainte de 1989 exporturile noastre constau in principal in materii prime si produse finite de proasta calitate, orientate spre piete din fostul bloc sovietic si lumea a treia, astazi principalii nostri parteneri comerciali externi sunt tari din Uniunea Europeana.

Au disparut din peisaj o serie de mamuti economici (cu toate consecintele sociale care au decurs de aici) ineficienti, fiind inlocuiti de agenti economici competitivi care incet, incet, au schimbat infatisarea mediului de afaceri romanesc.

Industria IT

Practic inexistanta inainte de 1989, indutria romaneasca de IT, chiar daca este inca mult in urma celei occidentale, s-a dovedit a fi lozul castigator pentru multi antreprenori tineri care au avut inspiratia sa investeasca in acest domeniu.

Piata online a crescut constant in ultimii ani si noi oportunitati si-au facut aparitia, mai ales pentru tinerii inteligenti care au vazut in Internet o alternativa viabila la problema locurilor de munca.

Desi reprezinta un segment nesemnificativ, numarul celor care isi gasesc un loc de munca la domiciliu (click aici pentru detalii) datorita mediului virtual, este in continua crestere, urmand trendul global.

Bancile si serviciile financiare

Piata bancara si a asigurarilor, sunt un alt sector nou aparut pe piata romaneasca odata cu trecerea la modelul pietei libere.

Ele au asigurat atat capitalul necesar cresterii economice si a consumului intern, cat si noi locuri de munca in domeniu, reorientand economia (impreuna cu firmele de cablu si telefonie) dinspre productie spre servicii.

Industria auto, motorul economiei

Dupa ce aproape 10 ani s-a zbatut sa supravietuiasca, in cel de al doilea deceniu de dupa 1990, productia romaneasca de automobile a depasit toate asteptarile gratie interesului investitorilor straini pentru acest sector.

Daca pana in 2000 doar 4% din exporturile romanesti erau reprezentate de automobile, in intervalul 2000 - 2014, acestea au crescut la aproxmativ 14%.

Varful de lance il reprezinta Dacia Renault, odata cu investitia franceza si cu castigarea unor importante piete occidentale de catre uzina de la Pitesti.

Agricultura, un sector mereu actual

Desi aflata inca mult sub capacitatile sale reale, agricultura romaneasca reprezinta un potential urias, potential care s-a vazut cel mai bine in 2013 (un an agricol foarte bun care s-a reflectat pozitiv in exporturi).

Insa adevarata miza in agricultura o reprezinta capacitatea de exploatare a intregului potential al acestui sector.

Mica proprietate taraneasca este absolut ineficienta si incapabila sa asigure macar piata interna, acest lucru s-a vazut cu prisosinta in cei 24 de ani de tranzitie, insa incet, incet, sub regulile pietei libere, lucrurile incep sa evolueze de la sine.

Fie din initiativa interna, fie sub impulsul unor investitori straini, apar tot mai multe asociatii agricole care nu fac altceva decat vechiul joc al cererii si ofertei si care intr-un viitor nu foarte indepartat vor repune agricultura romaneasca acolo unde ii este locul.

Una peste alta, Romania a inceput sa exporte din ce in ce mai mult, astfel ca in doar 13 ani (din 2000 pana in 2013), exporturile au crescut exponential ajungand la peste 50 mld. de dolari anul trecu (fata de 5,9 mld. dolari in 1989t.

Toate aceste schimbari pozitive nu ar fi fost posibile fara conectarea economiei romanesti la piata Europei occidentale, insa aceasta orientare aproape exclusiva, este in acelasi timp o sabie cu doua taisuri. Iar acest lucru s-a vazut cel mai bine in timpul crizei din 2008 cand Romania a fost lovita printr-o reactie de domino. Datorita faptului ca principalii nostri parteneri economici europeni au intrat in recesiune, automat ne-au tras dupa ei.

Insa din 2013 a venit si reversul pozitiv al medaliei, si anume revenirea cresterii economice, provocata de iesirea din recesiune a zonei euro (in urma actiunilor energice ale cancelarului german Angela Merkel, ce-i drept).

In concluzie, Romania se indrepta incet (poate prea incet fata de cum ne imaginam in 1990) dar sigur acolo unde majoritatea dintre noi ne doream, spre modelul occidental, atat economic cat si socio-cultural.

Insa pe masura ce ne apropiem de acest model apar noi provocari si noi dileme, care insa vor face subiectul unor articole viitoare.

foto: www.ago.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#schimbari economia romaneasca, #iesire recesiune, #agenti economici competitivi, #industrii romanesti , #Recesiune