Tara care nu a cunoscut criza in 24 de ani. S-a terminat norocul?

Miercuri, 20 Mai 2015, ora 10:41
4333 citiri
Tara care nu a cunoscut criza in 24 de ani. S-a terminat norocul?
Foto: Sydney

Australienii n-au mai rostit cuvantul recesiune de aproape un sfert de secol. Rolul lor de exportator de materii prime pentru China si cresterea sustinuta a economiei statului asiatic i-a ferit de griji pana in prezent.

In acest moment insa, Australia se afla la o rascruce de drumuri, economia sa resimtind atat scaderea preturilor materiilor prime pe piata internationala, cat si contractia economica a Chinei, relateaza CNN.

Viitor incert

"Industria miniera si comertul cu China au reprezentat impulsuri serioase pentru economia australiana. Ca orice lucru bun si acesta a ajuns la sfarsit", remarca Josh Feinman, economist-sef al Deutsche Bank.

Semnalele de alarma au inceput deja sa se vada. Cresterile salariale sunt la cel mai redus nivel din ultimii 17 ani, iar rata somajului se apropie de maximul ultimilor 10 ani.

Combinatia care a ferit Australia de socurile crizelor financiare recente a constat intr-o legatura stransa cu China, un pret maxim al materiilor prime atins in ultimele doua decenii si importuri ieftine.

In continuare, relatia cu China este stransa, cea de-a doua economie la nivel global contand in proportie de 30% in exporturile Australiei, dar riscurile s-au accentuat.

"Cresterea economica din Australia este strans corelata cu evolutia economiei chineze, iar acest lucru face ca economia interna sa fie susceptibila la socurile venite din China", crede Alexis Gray, analist al Vanguard Australia.

Pentru moment, riscul unei crize imediate a fost tinut sub control prin interventia bancii centrale care a redus dobanda de referinta.

Pe viitor insa, Australia va trebui sa recurga la diversificarea economiei, reducand influenta sectorului minier.

O parte din sectoare incep sa se dezvolte treptat, pe primele locuri venind constructiile, educatia, finantele si sanatatea, dar nu pot fi sesizate schimbari majore peste noapte.

"Pana acum putem vorbi doar de un ritm incet de dezvoltare in aceste zone", confirma Gray.

#relatii comerciale Australia, #export Australia China, #recesiune Australia , #Recesiune