Studiu Roland Berger: 80% dintre manageri cred ca varful crizei nu a fost atins

Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 15:12
1566 citiri
Studiu Roland Berger: 80% dintre manageri cred ca varful crizei nu a fost atins

Un studiu Roland Berger Strategy Consultants releva faptul ca 80% dintre managerii romani cred ca varful crizei nu a fost atins, iar 54% dintre acestia vad posibila o noua recesiune in Romania.

Studiul reflecta modul in care managerii percep criza datoriilor suverane si efectele acesteia asupra accesului la finantare si economiei reale. Rezultatele studiului din Romania sunt prezentate comparativ cu cele din Germania.

Astfel, daca managerii germani tind sa fie mai optimisti, cei romani se asteapta la un impact major al crizei datoriilor publice asupra economiei, 80% estimand ca varful crizei inca nu a fost atins.

Asteptarile privind economia romaneasca continua sa fie moderate, majoritatea estimand o crestere a PIB de 1% - 2% in 2013, nivel mai scazut decat in Germania.

In medie, managerii romani tind sa fie mai preocupati de impactul crizei datoriilor publice asupra economiei romanesti si asupra companiilor lor.

O majoritate clara a respondentilor romani (54%) vad posibila, si chiar probabila, o noua recesiune in Romania. Prin comparatie, 70% dintre managerii germani nu percep un astfel de risc.

Managerii romani cred ca Grecia va parasi zona euro

Totodata, spre deosebire de managerii germani, majoritatea celor romani considera ca Grecia va parasi zona euro. Nu exista insa o teama generalizata de destramare a monedei unice.

Desi atat managerii romani, cat si cei germani fac fata acelorasi provocari privind accesul la finantare, perspectiva din Romania este totusi mai sumbra in ceea ce priveste acest aspect.

Mai mult de jumatate dintre companiile romanesti si mai mult de doua treimi dintre cele germane se considera bine pregatite pentru o scadere a activitatii economice sau pentru o noua criza in 2012, raportat la competitorii lor.

In 2011, 52% din cei chestionati in Romania si 66% dintre cei din Germania au indicat ca au fost ajutati semnificativ de criza economica din 2008/09 in a-si imbunatati competitivitatea pe termen lung prin restructurari. Astfel, in cazul unei incetiniri a activitatii sau aparitiei unei crize de lichiditate sau monetare, 58% din companiile romanesti sunt de parere ca sunt bine sau foarte bine pozitionate.

In ceea ce priveste potentialele obstacole in calea cresterii, desi a scazut in importanta, lipsa de personal calificat ramane cea mai mare provocare in ambele tari. Intre timp, teama privind un acces dificil la finantare a crescut considerabil pe parcursul ultimului an.

Pe langa actiunile de stimulare a cresterii vanzarilor, reducerile de costuri si programele de crestere a eficientei, o mai buna gestionare a riscului se afla, de asemenea, printre principalele prioritati din Romania. De aceea, actiunile de restructurare sunt in continuare in centrul atentiei managerilor, problemele de lichiditate avand o importanta speciala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania recesiune, #posibilitate recesiune Romania, #manageri romani posibilitate recesiune, #manageri recesiune Romania, #studiu Roland Berger , #Recesiune