Ionut Dumitru: Economia ar putea reveni pe plus in trimestrul 2

Vineri, 09 Martie 2012, ora 15:43
1165 citiri
Ionut Dumitru: Economia ar putea reveni pe plus in trimestrul 2

Economia Romaniei ar putea reveni pe plus in trimestrul al doilea din acest an si atunci recesiunea va fi una tehnica si de scurta durata, a adeclarat, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

"In mod normal, cu informatiile disponibile acum, putem spune ca trimestrul doi are toate sansele sa fie cu plus si daca ar fi recesiune, atunci sa fie doar in trimestrele 4 si 1, o recesiune tehnica, scurta, dar nu stim ce se intampla la nivel european".

"Inclusiv aceste doua scaderi sunt generate de deteriorarea economiei europene. Trimestrul patru a fost pe minus pentru ca industria si exporturile au incetinit foarte mult", a spus Ionut Dumitru.

El a declarat ca daca prin intrarea in recesiune intelegem doua trimestre consecutive de scadere, probabil ca putem vorbi de o intrare in recesiune a economiei romanesti, in conditiile in care avem trimestrul patru cu minus si primul trimestru din acest an, probabil, tot cu minus.

De asemenea, el a declarat ca definita aceasta relativ tehnica a recesiunii nu are fundamente economice prea solide. In America, intrarea si iesirea din recesiune sunt definite dupa un set mult mai larg de indicatori si, astfel, recesiunea trebuie privita prin prisma a mai multor indicatori.

"In momentul de fata nu stim ce ne asteapta la orizont, atata timp cat noi nu gasim resursele de crestere economica si in planul cererii interne suntem dependenti de cererea externa, care este legata de economia europeana".

"In momentul de fata mai toti analistii asteapta pentru zona euro o recesiune in 2012, de minus 0,5%, urmata de plus in 2013. Observatorii pietei vad in acest moment o recesiune de scurta durata in zona euro", a mai spus Dumitru.

Ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, a declarat vineri ca este posibila, din punct de vedere tehnic, intrarea in recesiune in T1, ca urmare a conditiilor nefavorabile din februarie, care au stopat livrarile de marfuri, dar ca la nivel de an se mentine prognoza de crestere de 1,5-2%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ionut Dumitru economia Romaniei, #recesiune Romania Dumitru, #declaratii Ionut Dumitru recesiune , #Recesiune