In recesiune, dar in primii 5

Vineri, 15 Mai 2009, ora 14:25
1079 citiri
In recesiune, dar in primii 5

Comprimarea cu 6,4% a economiei romanesti in primul trimestru din 2009 fata de primele trei luni din 2008 a plasat Romania pe a cincea pozitie in UE, cele mai mari corectii fiind inregistrate in Letonia, Estonia si Lituania, potrivit datelor publicate, vineri, de Eurostat, relateaza NewsIn.

Astfel, economia Letoniei s-a comprimat in trimestrul I cu 18,6% fata de intervalul similar din 2008, cea a Estoniei cu 15,6%, iar a Lituaniei cu 10,9%, in perioada analizata. Germania a fost pe locul patru, cu o scadere a PIB de 6,9%.

Economia statelor din blocul comunitar a coborat cu 4,4% in primele trei luni din 2009, in timp ce produsul intern brut al celor 16 economii din zona euro s-a diminuat cu 4,6%, mai arata Eurostat.

Din cele 18 state membre ale UE pentru care biroul european de statistica a publicat date, PIB-ul a scazut in 17, singura exceptie fiind Cipru, cu o crestere economica de 1,6% in ianuarie - martie 2009 fata de aceeasi perioada din 2008.

Danemarca, Irlanda, Grecia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovenia, Finlanda si Suedia nu au transmis date privind evolutia produsului intern brut in primele trei luni din 2009.

Austria si Spania au raportat cele mai mici reduceri ale economiilor, de 2,9% fiecare. Fata de trimestrul anterior, Romania cu o scadere de 2,6% a PIB, s-a plasat pe locul 8 in UE, dupa Letonia, Slovacia, Lituania, Estonia, Germania, Olanda si Austria.

Romania a intrat in recesiune tehnica, inregistrand o comprimare a economiei pentru al doilea trimestru consecutiv, dupa scaderea cu 3,4% a PIB in trimestrul IV fata de trimestrul anterior.

Economiile UE si a zonei euro au scazut cu 2,5% in primul trimestru din 2009 fata de trimestrul anterior.

SUA a inregistrat o comprimare a produsului intern brut cu 2,6% fata de primele trei luni din 2008 si de 1,6% fata de trimestrul anterior. 

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#economie, #pib, #recesiune, #ue , #Recesiune