FMI arata flexibilitate in cazul tarilor cu datorii mari

Marti, 08 Mai 2012, ora 11:01
1661 citiri
FMI arata flexibilitate in cazul tarilor cu datorii mari

Cele mai avansate state continua consolidarea fiscala intr-un ritm "prudent", de aproximativ 1% pe an, a afirmat directorul general al FMI, Christine Lagarde, aratand o oarecare flexibilitate la presiunile asupra tarilor cu datorii mari de a-si reduce deficitul.

Aceasta schimbare de atitudine ar putea fi importanta pentru Atena, unde au sporit sansele ca noul guvern sa caute sa renegocieze pachetul de asistenta financiara de 130 miliarde de euro acordat Greciei de FMI si UE, dupa ce votul de duminica a aratat ca cetatenii eleni resping masurile de austeritate.

Totusi Lagarde a avertizat ca FMI realizeaza ca masurile de austeritate franeaza cresterea iar efectele sunt mai grave intr-o perioada de declin economic. Prin urmare, este esentiala reglarea reducerii cheltuielilor si obtinerea ritmului potrivit pentru consolidarea fiscala, a subliniat sefa FMI.

Aceasta a adaugat: "Dupa cum se intrevede anul 2013, tarile trebuie sa mentina directia potrivita. Daca ritmul cresterii se inrautateste peste asteptari, ele ar trebui sa persevereze cu masurile fiscale anuntate decat cu tintele fiscale anuntate. Cu alte cuvinte, ele nu trebuie sa se opuna scaderii veniturilor din taxe sau cresterii cheltuielilor provocate de incetinirea economiei".

De asemenea, referindu-se la criza datoriilor, Lagarde a explicat ca "cel mai important element este planificarea unui plan credibil pe termen mediu pentru scaderea datoriei. Fara un astfel de plan, tarile vor fi curand fortate sa faca ajustari chiar mai mari".

Intrebata cum vede viitorul zonei euro, Lagarde a afirmat: "Vor mai fi accidente pe parcurs dar zona euro va ramane si va fi solida".

#FMI politica tari datorii, #FMI flexibilitate tari datorii, #FMI criza datoriilor , #Recesiune