Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Florin Citu: FMI manipuleaza estimarile economice pentru Romania

Florin Citu: FMI manipuleaza estimarile economice pentru Romania


Scenariul de baza cu privire la evolutia economiei romanesti este manipulat de catre FMI, considera fostul economist-sef ING, Florin Citu.

Institutia ofera un scenariu de risc privind o scadere economica de 5% in 2013, pentru a distrage atentia de la scenariul mai probabil ca economia sa se contracte cu 2%.

"Raportul FMI a reusit sa isterizeze o tara intreaga. De vina este un scenariu care da o probabilitate de 10% unei scaderi economice de 5% in 2013. Este un scenariu de risc si trebuie luat ca atare. (...) FMI manipuleaza scenariul de baza. Ca un magician ne ofera scenariul cu scaderea de 5% pentru a ne distrage atentia de la un scenariu mult mai realist, scadere de -2% in 2013 de exemplu", a declarat Florin Citu, care in prezent ofera analiza economica si consultanta in cadrul firmei independente de servicii financiare Florin Citu Advisory.

Citu mentioneaza un grafic din raport care arata diferitele estimari de crestere economica pentru 2012-2013 si intervalul de incredere (probabilitatea ca un anumit scenariu sa devina realitate), scrie Agerpres.

"Este interesant ca distributia diferitelor scenarii nu este normala. Astfel, scenariul de baza, desi in grafic, arata clar ca o extrema si deci cu o probabilitate foarte mica, este dat ca si cum ar avea o probabilitate de 90%", noteaza analistul economic financiar pe blog-ul personal.

FMI nu ofera nicio solutie in raportul publicat recent, iar in lipsa unor directive clare din partea FMI politicienii romani vor amana la nesfarsit reformele economice, avertizeaza Florin Citu.

Economia Romaniei ar putea inregistra o scadere de 5% in 2013, avertizeaza reprezentantiiFMIcare spun ca, in cazul unui scenariu in care cursul s-ar deprecia cu 15 - 20%, sectorul bancar ar fi primul afectat.

FMI: Economia Romaniei ar putea inregistra o scadere de 5%

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2456 ori