Economia mondiala va creste cu 3,9 procente in 2006 si cu 3,2 procente in 2007

Joi, 14 Decembrie 2006, ora 20:54
1019 citiri

Economia mondiala este la un punct de cotitura, si, chiar daca nu este cel mai probabil scenariu, o recesiune a economiei americane legata de sectorul imobiliar nu poate fi exclusa, a avertizat miercuri Banca Mondiala.

"Economia mondiala se gaseste la turnanta si exista toate ingredientele pentru o usoara recesiune care ramane scenariul cel mai probabil", a estimat Hans Timmer, manager al echipei Bancii Mondiale pentru tendinte globale, cu ocazia publicarii miercuri a raportului semi-anual de conjunctura al BM.

Banca Mondiala mizeaza anul viitor pe o crestere a economiei mondiale de 3,2 procente, dupa o crestere de 3,9 procente in acest an. In plus, si in 2007, tarile in curs de dezvoltare vor inregistra un ritm de crestere mai mare (plus 6,4 procente) decat tarile bogate (plus 2,4 procente), dupa o evolutie similara in acest an (plus sapte procente comparativ cu plus 3,1 procente).

Cu toate acestea, institutia cu sediul la Washington a apreciat ca exista numerosi factori care ar putea antrena "o incetinire mai accentuata", legata in special de evolutia pietelor imobiliare. In acest sens, BM face o paralela cu situatia de la inceputul secolului XX, perioada in care economia mondiala a inregistrat o crestere puternica.

"Insa in loc ca acest trend sa continue, cum se asteptau principalii economisti din acea perioada, lumea a cazut in Marea Criza", a avertizat Banca Mondiala.

In opinia Bancii Mondiale exista patru mari riscuri care planeaza la adresa economiei mondiale: - o criza in sectorul imobiliar care ar putea provoca o recesiune in SUA, ceea ce ar putea conduce la randul sau la incetinirea cresterii economice si in alte parti ale lumii; o perioada de supraincalzire a economiei mondiale urmata de o incetinire mai accentuata; un soc petrolier care ar putea perturba cresterea mondiala; in sfarsit, ar putea aparea probleme in depasirea dezechilibrelor mondiale prin intermediul pietelor financiare.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)