Dragos Cabat: declaratia lui Vladescu, ca Romania a iesit din recesiune, este hazardata

Duminica, 29 August 2010, ora 00:57
2975 citiri
Dragos Cabat: declaratia lui Vladescu, ca Romania a iesit din recesiune, este hazardata

"Este absolut necesar pentru sistemul bancar sa reia creditarea sistemului privat, pentru a ajuta economia sa iasa din recesiune si pentru a-si imbunatati propriile situatii financiare. In caz contrar, la sfarsitul acestui an, majoritatea bancilor comerciale prezente in Romania vor arata pierderi, unele chiar majore", a declarat analistul financiar Dragos Cabat, in editia cu numarul 4 a emisiunii "Pontul Valutar".

In opinia lui Cabat, cauzele se regasesc la sfarsitul anului 2008, atunci cand companiile au inceput sa resimta efectele crizei, in special companiile din constructii. Aceste companii au avut probleme de cash-flow si de vanzari, care s-au diminuat cu pana la 70%.

"In aceste conditii, si situatiile financiare au aratat mult mai rau. O buna parte dintre garantiile puse la creditele pe care firmele respective le aveau la banci au scazut in valoare, atat cele imobiliare cat si stocurile.

Bancile au inceput sa limiteze liniile de credit acordate companiilor tinand cont ca instrumentele la incasare, atat in bilete la ordin cat si cecurile, se incasau destul de greu. Nemaifiind instrumente de plata suficient de sigure pentru banca, nici ele la randul lor nu au mai extins liniile de credit pentru companiile afectate", spune analistul.

A iesit Romania din recesiune?


Cabat catalogheaza declaratia ministrului Vladescu ca Romania a iesit din recesiune, ca fiind una hazardata.

"Romania va iesi din recesiune fie in T4 al acestui an, fie in T1 al anului viitor, dar semnele unei iesiri din recesiune nu sunt formal prezente, pentru a putea spune ca Romania se afla intr-o perioada de crestere economica."

Gazda emisiunii "Pontul valutar" a afirmat ca nu este suficient sa se inregistreze o crestere economica de la un trimestru la altul, ci este necesara o crestere economica de la an la an, trimestrul 3 din 2010 fata de trimestrul 3 din 2009. Mai mult, ar fi necesar ca Romania sa creasca 2 sau 3 trimestre consecutiv fata de anul trecut, pentru a considera ca a iesit din recesiune.

" Cel mai probabil din T1 al 2011 vom putea afirma cu certitudine ca Romania a iesit din criza, in situatia in avem crestere economica trimestriala atat in T4 cat si in primul trimestru al anului viitor. Ministrul Vladescu s-a bazat in afirmatia lui doar pe cresterea productiei industriale, care precede cu pana la 6 luni cresterea PIB."

Ponturi valutare

In ceea ce priveste cursul valutar, analistul a afirmat ca in aceasta saptamana s-a inregistrat o evolutie mixta.

"De luni pana miercuri am avut o apreciere a leului, fata de moneda unica, iar in ultimele zile avem o depreciere destul de accentuata a monedei nationale care va iesi la inceputul saptamanii viitoare din banda 4,2-4,25 lei/euro."

Explicatia data de Cabat acestei evolutii se leaga de incertitudinele politice si cele economice.

"Sectorul bugetar este in continuare afectat, sindicalistii au preconizat miscari sindicale, la inceputul lunii septembrie vom avea fie o remaniere a Guvernului, fie o motiune de cenzura introdusa in Parlament de fortele de opozitie. In acest context, este normal ca si volatilitatea leului sa fie mai ridicata, iar trendul sa fie mai degraba de depreciere."

Vezi si

Dragos Cabat: creditele neperformante vor lovi puternic in profitul bancilor

Pontul valutar, cu Dragos Cabat: piata imobiliara trebuie sa mai cada cu 30-50%

Pontul valutar, cu Dragos Cabat: 3,8 lei/euro, un scenariu posibil in T1 din 2011

#cabat, #creditare, #curs, #dragos, #pontul, #valutar , #Recesiune

Curs valutar

1 EUR = 4.9770 RON

0.0007

1 USD = 4.6403 RON

0.0047
  1. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  2. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  3. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  4. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  5. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  6. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  7. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  8. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  9. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
  10. La cât a ajuns salariul mediu net în România și cum va influența noul salariu minim. Domeniile cu cel mai bine plătiți angajați