Cum sa treci prin RECESIUNE? Invata de la cei care au trecut prin Marea Depresiune

Miercuri, 31 August 2011, ora 11:54
2797 citiri
Cum sa treci prin RECESIUNE? Invata de la cei care au trecut prin Marea Depresiune

Asemanarile dintre Marea Depresiune, din anii '20, si economia globala extrem de volatila din prezent sunt extrem de clare. Ratele mari ale somajului si datoriile guvernamentale uriase sunt doar doua dintre similitudini. Cei care au trait la limita saraciei in urma cu 80 de ani au invatat o serie de lectii care ne-ar putea ajuta sa facem fata crizei prin care trecem.

Din fericire, vremurile grele de la sfarsitul anilor '20 si in anii '30 par inca un vis urat pentru generatiile actuale.

Generatiile care au trecut prin aceasta perioada sunt dovada vie ca orice dificultati pot fi depasite.

Unii dintre cei care erau tineri in timpul Marii Depresiuni mai sunt in viata inca, asa ca poate ar fi timpul sa ne inspiram din experienta lor.

BusinessInsider a realizat o lista de idei formate in acea era, care ar putea sa ne fereasca de saracie. Dar care ne si amintesc ca ar putea fi mai rau.

Foloseste tot ce ai

Wanda Bridgeforth era copil in timpul Marii Depresiuni, iar situatia familiei sale era atat de rea incat ajunsesera sa locuiasca 19 persoane intr-o casa cu doar cateva incaperi.

In acea perioada a invatat sa pastreze, sa foloseasca si sa refoloseasca orice obiect.

Aceasta filosofie ar putea fi utila atat la nivel individual cat si pentru companii.

Analizeaza situatia economica

Unii raporteaza cifre ale somajului si inflatiei la fel de mari ca cele din anii '20. Insa sentimentul de disperare, numarul de oameni care sufereau de infometare si saracia erau mult mai dramatice in acea perioada.

Cifrele economice din prezent reflecta mai mult o recesiune decat o depresiune.

3. Fii propriul tau producator

Micii fermieri au suferit foarte mult in timpul Marii Depresiuni, insa cei care puteau sa-si produca o cantitate minima de mancare in propria gradina au reusit sa aiba o dieta echilibrata.

Gradinile urbane de subzistenta (in spatiile libere, spatele casei sau chiar pe acoperis) au devenit extrem de utile in acea perioada.

Doar intr-un oras din Indiana, SUA, existau 20.000 de astfel de "mici ferme".

Nu trai pe credit

"Datoria" era principalul dusman al celor care au trecut prin Marea Depresiune.

Supravietuitorii acelei perioade nu si-au pierdut acest sentiment nici in ziua de azi.

"Economiseste si planifica", spune Rubilee Craig, care avea varsta de 5 ani in 1932. Femeia nu este adepta cardurilor de credit si opteaza pentru investitiile in aur si argint. "Acestea reprezinta o rezerva pentru zile negre si iti poate da puterea pe care cateodata banii si-o pierd".

Daca esti nevoit, muta-te din tara

Unele orase si state au rate ale somajului mai mari decat altele. In timpul Marii Depresiuni, americanii au devenit foarte mobili, schimbandu-si rapid calea in cautarea unei vieti mai bune.

In perioade economice dificile, este de preferat sa cauti oportunitati decat sa astepti sa vina ele spre tine.

Ramai optimist

Singuratatea poate fi deprimanta in timpul unei recesiuni. Cu toate ca nu aveau bani, oamenii gaseau surse de distractie ieftine.

Cauta produse la promotie

Bunicii nostri cautau tot felul de modalitati de a-si reduce cheltuielile, de la cresterea de legume si fructe in propria gradina pana la vanarea de oferte.

In ziua de azi este mult mai simplu sa cumparam produse ieftine, mai ales ca exista nenumarate magazine online de cumparaturi colective, care vin cu preturi cu pana la 70-90% mai mici.

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#saracie, #recesiune, #depresiune, #cum sa economisesti, #cheltuieli, #scadere cheltuieli, #economie mancare, #economie utilitati, #refolosire obiecte, #fara credit , #Recesiune