Croitoru (BNR): Deprecierea euro este singura solutie fezabila pentru criza din zona euro

Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 20:50
1590 citiri
Croitoru (BNR): Deprecierea euro este singura solutie fezabila pentru criza din zona euro

Deprecierea monedei euro este singura solutie fezabila pentru criza din zona euro, a declarat miercuri, intr-o conferinta la Banca Nationala a Romaniei (BNR), Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

'Deprecierea monedei euro va stimula intreaga zona euro fata de restul lumii si va ajuta tarile mai putin performante din zona euro, prin efectele de amploare pe care le-ar implica. Aceasta nu este o solutie pe termen lung, dar ar da timpul necesar pentru luarea unor masuri care sa duca la cresterea productivitatii muncii', a spus Croitoru.

Cele mai bune solutii sunt cele care ajuta la iesirea din criza fara a adanci recesiunea, a aratat Croitoru. Potrivit consilierului guvernatorului BNR, deprecierea euro ar fi stimulat exporturile si ar fi redus importurile, diminuand deficitele externe pentru Portugalia, Spania, Irlanda si Grecia, concomitent cu reducerea surplusurilor comerciale ale Germaniei, Olandei sau altor state dezvoltate din nord.

Acesta a mai aratat ca nu deficitele bugetare au stat la baza actualei crize a datoriilor, ci deficitul de cont curent, criza zonei euro fiind mai degraba una a balantei de plati.

Croitoru a spus ca regula centrala a Pactului Fiscal al UE este limitarea deficitului structural la 0,5% din PIB, insa regula care ar ajuta ar fi una care sa disciplineze politicile in interiorul UE pornind de la relatia dintre sectorul public si cel privat.

Solutia gasita de UE este necesara pentru ca asigura disciplina fiscala, insa trebuie vazut daca solutiile care se adopta nu duc la contractia economiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Lucian Croitoru BNR, #depreciere euro, #criza zona euro, #recesiune economica Romania , #Recesiune