Urmatoarea recesiune globala va fi made in China

Marti, 14 Iulie 2015, ora 16:02
3733 citiri
Urmatoarea recesiune globala va fi made in China
Foto: Pixabay

China ar putea trece curand la "export de recesiune", apreciaza un analist al Morgan Stanley Investment Management. Ruchir Sharma, sef pentru piete emergente in cadrul institutiei financiare, se declara alarmat de recentul declin al economiei din China.

O incetinire continua a ritmului de crestere economica a Chinei in urmatorii ani poate impinge cresterea economica globala sub pragul de 2%, situatie comparata de Sharma cu recesiunea, arata reporterii Bloomberg.

Recesiune "made in China"

Ar fi pentru prima oara in ultima jumatate de secol cand economia globala s-ar prabusi fara ca semnalul sa fie dat mai intai de un declin al pietei americane.

"Urmatoarea recesiune globala va fi made in China", sustine Sharma, care gestioneaza un portofoliu de investitii de 25 de miliarde dolari.

"In urmatorii doi ani, China se va dovedi cea mai vulnerabila piata din economia globala", afirma analistul Morgan Stanley.

Efectul contractiei economiei din China este resimtit din plin pe tot globul, ca urmare a cresterii influentei statului asiatic pana la nivelul celei de-a doua mari economii a lumii.

O analiza Morgan Stanley arata ca din 2010, perioada in care China conta in economia globala intr-o proportie de 23%, si pana anul trecut, economia statului asiatic a mai castigat 15 procente in influenta exprimata la nivel global.

In acest moment, China joaca rolul de cel mai mare importator de cupru, aluminiu si bumbac, fiind si principalul partener comercial al altor doua economii emergente: Brazilia si Africa de Sud.

Saptamana trecuta, FMI a revizuit in scadere prognoza de crestere economica pe anul in curs de la 3,5% la 3,3%, in baza unei cresteri economice sub asteptari in SUA, in primul semestru al anului.

Prognoza de crestere economica din China, de 6,8%, a ramas nemodificata de expertii Fondului, dar, chiar si asa, este cel mai scazut nivel inregistrat din 1990 si pana in prezent.

Prea riscant

Sharma este de parere ca economia chineza va evolua pe o panta descendenta in urmatorii ani, pe masura ce povara datoriilor acumulate de Beijing se va accentua.

"O contractie de 2 puncte procentuale ar fi de ajuns sa arunce economia globala in recesiune", crede analistul Morgan Stanley.

In ultimii 50 de ani, cresterea economica globala a scazut de 5 ori sub pragul de 2%, cel mai recent exemplu fiind cel din perioada crizei 2008-2009. De fiecare data, semnalul de alarma a fost dat de economia Statelor Unite.

Portofoliul de investitii in economii emergente administrat de Sharma pe piata americana are o valoare de un miliard de dolari, profitul raportat in ultimii 5 ani fiind de 2,71%, mai bun decat media oferita de pietele dezvoltate, arata evaluarile Bloomberg.

Ruchir Sharma sustine ca ajuns sa evite actiunile companiilor din China si cele ale unor state direct dependente de comertul cu gigantul asiatic: Brazilia, Rusia si Coreea de Sud.

In schimb si-a indreptat atentia spre afaceri cu potentia din estul Europei si diverse tari asiatice mici: Filipine, Vietnam si Pakistan.

Piata volatila

Piata de capital din China, estimata la 6800 miliarde de dolari, i-a pus pe fuga pe multi investitori dupa o prabusire neasteptata.

Indicele Shanghai Composite a inregistrat o cadere de 30% intr-o luna, provocand pierderi estimate la 4000 miliarde de dolari.

Interventia guvernului de a limita dezastrul a fost pe punctul de a esua, Beijingul salvand doar in extremis o prabusire totala a bursei prin interdictiile de tranzactionare a pachetelor majoritare in urmatoarele sase luni si suspendarea de pe bursa a jumatate din companiile listate.

Interventia statului chinez i-a linistit pe unii investitori, care spera ca autoritatile chineze vor tine situatia sub control. In schimb, repreprezentantul Morgan Stanley sustine ca prabusirea bursei din Shanghai demonstreaza exact contrariul.

"Ce s-a intamplat in China saptamana trecuta a demonstrat pentru prima data ca lucrurile au inceput sa scape de sub control", spune Sharma.

#crestere economica china, #risc investitii China, #crestere economica globala, #recesiune globala , #Recesiune