BCE: Bancile discrimineaza firmele mici

Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 09:26
923 citiri
BCE: Bancile discrimineaza firmele mici

Bancile par a fi mai selective in privinta acordarii de imprumuturi firmelor mici fata de cele mari, putand astfel afecta recuperarea economica, potrivit unui raport al Bancii Centrale Europene (BCE), citat de Reuters 

Primele de risc percepute de banci firmelor mici au crescut cu peste un punct procentual fata de minimele record inregistrate in 2008, iar diferenta dintre primele cerute afacerilor mici comparativ cu cele mari a atins la mijlocul anului un maxim record. 

"Aceasta evolutie sugereaza o crestere a discriminarii pe care bancile o fac in costuri si acordarea de imprumuturi companiilor mai mici. Situatia ar putea agrava presiunile asupra acestor firme, generate de profitabilitatea redusa si de dificultatea in a obtine finantare", se arata in raportul de stabilitate financiara al BCE.

Anumite parti ale sectorului intreprinderilor mici si mijlocii ramane intr-o situatie dificila, noteaza analisti bancii, iar firmele mici isi revin din recesiune mai greu decat cele mari, deoarece sunt dependente intr-o masura mai mare de cererea interna decat de exporturi. 

Firmele mici depind mai mult de banci pentru finantarea investitiilor decat cele mari, intrucat este mult mai dificil sa genereze fonduri interne pentru astfel de planuri.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#firme, #bnr, #banci, #afaceri , #Recesiune