Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BCE: Bancile discrimineaza firmele mici

BCE: Bancile discrimineaza firmele mici

Bancile par a fi mai selective in privinta acordarii de imprumuturi firmelor mici fata de cele mari, putand astfel afecta recuperarea economica, potrivit unui raport al Bancii Centrale Europene (BCE), citat de Reuters 

Primele de risc percepute de banci firmelor mici au crescut cu peste un punct procentual fata de minimele record inregistrate in 2008, iar diferenta dintre primele cerute afacerilor mici comparativ cu cele mari a atins la mijlocul anului un maxim record. 

"Aceasta evolutie sugereaza o crestere a discriminarii pe care bancile o fac in costuri si acordarea de imprumuturi companiilor mai mici. Situatia ar putea agrava presiunile asupra acestor firme, generate de profitabilitatea redusa si de dificultatea in a obtine finantare", se arata in raportul de stabilitate financiara al BCE.

Anumite parti ale sectorului intreprinderilor mici si mijlocii ramane intr-o situatie dificila, noteaza analisti bancii, iar firmele mici isi revin din recesiune mai greu decat cele mari, deoarece sunt dependente intr-o masura mai mare de cererea interna decat de exporturi. 

Firmele mici depind mai mult de banci pentru finantarea investitiilor decat cele mari, intrucat este mult mai dificil sa genereze fonduri interne pentru astfel de planuri.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 830 ori
Citeste mai multe desprefirme bnr banci afaceri