Adrian Vasilescu: O crestere negativa in T1 2012 poate insemna recesiune pentru Romania

Duminica, 25 Martie 2012, ora 17:05
1468 citiri
Adrian Vasilescu: O crestere negativa in T1 2012 poate insemna recesiune pentru Romania

O economie poate avea recesiune si fara sa fie in criza a apreciat, duminica, la postul public de radio, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Bancii Nationale, subliniind ca o crestere negativa in trimestrul unu 2012 poate reprezenta pentru Romania un fenomen de recesiune.

Vasilescu a explicat o crestere negativa apare atunci cand cresterea PIB-ului unei tari incetineste de la o perioada la alta.

"Cand doua trimestre unul langa altul, trimestrul IV, sa spunem, din anul trecut, cu trimestrul I din anul acesta, adunate, aceste doua trimestre dau minus cu minus, deci doua trimestre de crestere negativa inseamna recesiune. Astea sunt reglementarile noi si Eurostat-ul puncteaza - Romania, la 31 martie, recesiune, a explicat consilierul guvernatorului Mugur Isarescu.

Vasilescu a aratat ca s-a vazut de multe ori pe plan international ca poate exista recesiune fara a fi criza.

"Poate fi criza fara recesiune. De fapt, criza fara recesiune, mai repede se intampla. Recesiune fara criza, totusi, mai rar, pentru ca se intampla ceva care duce tara in doua trimestre de crestere negativa. Am avut o crestere negativa in trimestrul IV din anul trecut, 0,2% si ne asteptam la o crestere negativa in trimestrul I, sau cel mult crestere zero.

Daca este crestere zero, am scapat. Nu suntem in recesiune. Daca este crestere negativa, este clar, Romania, la 31 martie 2012, va fi declarata in recesiune, dar recesiuena asta nu va fi decat o faza a crizei care a inceput in 2007 in toata lumea, s-a revarsat in Europa de vest prin toamna lui 2008 si ne-am trezit cu ea aici, in Romania, la inceputul anului 2009 si din 2009, Romania este in criza

#criza economica romania, #recesiune romania, #Adrian Vasilescu recesiune Romania , #Recesiune