Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vremuri mai grele pentru Romania: Moody's a inrautatit perspectiva de rating

Vremuri mai grele pentru Romania: Moody's a inrautatit perspectiva de rating


Urmeaza vremuri tulburi pentru Romania, semnaleaza agentia de rating Moody's, prin inrautatirea perspectivei de rating Baa3 a Romaniei pentru creditele pe termen lung, de la stabila, la negativa.

Moody's atrage astfel atentia asupra faptului ca stabilitatea economica a Romaniei este clatinata de contextul european, prin expunerea mare la zona euro.

"Legaturile Romaniei cu zona euro prin canale comerciale, de investitii si financiare amplifica riscurile la care este expusa economia in urmatoarele 12-18 luni", considera Moody's.

Cu toate acestea, agentia de evaluare financiara mentine ratingul in categoria recomandata pentru investitii, datorita progreselor din ultimii ani.

Astfel, ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta si lei a fost mentinut la nivelul Prime-3, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Moody's a redus insa plafoanele pentru obligatiunile pe termen lung si depozite in moneda locala de la Aa3 la A3, plafonul pentru obligatiunile pe termen lung in valuta de la A1 la A3, iar plafonul pentru obligatiunile pe termen scurt in valuta de la P-1 la P-2.

Ajustarile au fost efectuate pentru a reflecta mai bine vulnerabilitatea tarii la riscuri externe si corelatia de default dintre guvern si beneficiarii de imprumuturi din sectorul privat.

Plafoanele pentru depozitele bancare in valuta pe termen lung si scurt au fost mentinute la nivelul Baa3, respective P-3.

"Semnalul dat de Moody's este legat de faptul ca Romania trebuie sa continue consolidarea fiscala. Incertitudinile din Europa nu trebuie sa ne impiedice sa luam deciziile care sa ne permita sa ne atingem obiectivele. Odata ce am obtinut stabilitatea macroeconomica, trebuie sa consolidam si sa construim mai departe", a transmis Claudiu Doltu, Secretar de stat in ministerul Finantelor Publice, prin intermediul unui comunicat.

Factorii care au determinat Moody's sa inrautateasca perspectiva ratingului Romaniei

Moody's explica decizia de inrautatire a perspectivei ratingului Baa3 la negativa prin legaturile puternice ale economiei cu Uniunea Europeana, care ii pot afecta perspectivele de crestere, daca in tarile partenere va avea loc o incetinire puternica a activitatilor.

Moody's remarca faptul ca 50% din exporturile romanesti sunt destinate tarilor din zona euro, iar alte 20% altor state din UE.

Al doilea factor care a influentat inrautatirea perspectivei este nivelul relativ ridicat al datoriei externe a Romaniei, care a fost de 72% din PIB in 2011 si care ar putea pune presiune pe cresterea economica si pozitia balantei de plati, in eventualitatea unei instabilitati prelungite a pietelor internationale de capital si de credit.

Perspectivele mai scazute de crestere ar putea totodata sa amplifice riscurile din sistemul bancar, prin impiedicarea declinului creditelor neperformante, aflate la 15,9% din total la sfarsitul lunii martie.

Sistemul bancar, dominat de banci straine, este bine capitalizat si supravegheat, dar are un raport relativ ridicat intre credite si depozite si este dependent in mare masura de bancile-mama pentru refinantarea portofoliilor de credite in valuta.

Moody's anticipeaza ca majoritatea bancilor-mama vor continua sa ofere suport, dar orice evolutie negativa in tarile de origine sau chiar la bancile-mama poate limita acest sprijin.

Agentia de evaluare financiara noteaza ca finantele guvernamentale ar putea fi afectate de instabilitatea financiara si internationala, intrucat guvernul depinde atat de pietele internationale de capital, cat si de sistemul bancar pentru acoperirea necesarului brut de finantare anuala, de circa 11% din PIB.

Moody's mentine totusi ratingul

In pofida acestor presiuni, Moody's mentioneaza mai multe motive pentru care decizia referitoare la Romania a fost limitata la modificarea perspectivei si la reconfirmarea ratingului la nivelul Baa3.

In primul rand, in ultimul deceniu, integrarea Romaniei in UE a crescut semnificativ venitul pe cap de locuitor, investitiile, economisirile si competitivitatea.

In al doilea rand, Moody's noteaza ca profilul de credit al Romaniei a beneficiat de nivelul relativ redus al datoriei guvernamentale, ca si de eforturile de consolidare fiscala din ultimii doi ani, care au condus la reducerea deficitului bugetar la 5,2% in 2011, de la 9% din PIB in 2009, cu un nou declin asteptat in acest an.

In plus, in pofida protestelor antiausteritate de la inceputul acestui an si a doua schimbari de guvern in ultimele patru luni, indicatorii bugetari ai Romaniei au continuat sa se imbunatateasca, fata de 2011.

In al treilea rand, fiecare din guvernele care s-au succedat in acest an si-au exprimat angajamentul pentru respectarea obiectivelor incluse in acordurile de imprumut cu FMI, UE si Banca Mondiala.

Moody's considera ca aceste acorduri multilaterale sustin profilul de credit al Romaniei, avand in vedere ca reformele fiscale au imbunatatit perspectivele fiscale pe termen mediu, iar aceste institutii pot oferi sprijin, daca finantarea pe pietele internationale de capital va deveni dificila.

Conditiile ce trebuie indeplinite pentru readucerea perspectivei la pozitiva

Agentia va analiza readucerea perspectivei la pozitiva daca se va dovedi ca balanta de plati a Romaniei si sistemul bancar vor dovedi rezistente la incertitudinile prelungite din zona euro si la turbulentele financiare, daca perspectivele de crestere economica pe termen mediu vor ramane solide, ca si eforturile de consolidare fiscala.

Ratingul va fi sub presiune de retrogradare daca vor aparea indicii ca avansul economic nu va accelera de la ritmul actual, chiar si pe termen mediu, sau daca va avea loc o inversare a programului de consolidare fiscala, combinata cu incapacotatea de a aplica reforme structural. Un alt factor negativ ar fi reprezentat de masuri politice care ar pune in pericol acordurile cu creditorii internationali.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2241 ori