Ratingul Greciei ar putea fi coborat din nou de Standard& Poor's in contextul ingrijorarilor crescute privind situatia economica din Europa, dar si din cauza ca statul elen ar putea avea nevoie de inca o mana de ajutor din partea Uniunii Europene.
Perspectiva ratingului Greciei, care este deja CCC, cu opt trepte sub nivelul recomandat investitiilor, a fost revizuita la negativa, de la stabila, a anuntat agentia de rating S&P, citata de Bloomberg.
Schimbarea indica faptul ca ratingul Greciei ar putea fi coborat din nou, daca statul nu reuseste sa obtina urmatoarea transa de bani din partea Uniunii Europene si FMI.
Juncker: Zona euro ar rezista iesirii Greciei din uniunea monetara, insa nu este de dorit
Economia Greciei a fost afectata puternic de masurile fiscale de austeritate implementate in vederea strangerii de fonduri pentru rambursarea primei transe de bani din imprumutul luat de la creditorii europeni. PIB-ul tarii s-a redus puternic in ultimii cinci ani, iar numarul persoanelor fara loc de munca a crescut substantial, rata somajului atingand 22,5%, de la 7,9%.
Ministrul de Finante, Yannis Stournaras, a declarat ca guvernul inca nu are o treime din suma pe care trebuie sa o ramburseze pentru a primi urmatoarea transa de bani.
Grecia: Urmatoarele saptamani sunt "cruciale"
Pentru a reusi sa stranga banii necesari, Grecia ar putea fi nevoita sa reduca numarul de bugetari, a mai spus ministrul de Finante, in cadrul unei interventii de marti. Angajatii ar urma sa fie introdusi intr-un program special pentru o perioada, inainte de a fi demisi.
Comentariul a atras critici imediate ale liderilor politici din Grecia, care sustin ca trebuie evitata concedierea mai multor oameni, in conditiile in care rata somajului este deja foarte mare.
Grecia ar putea avea nevoie de imprumuturi de pana la 7 miliarde de euro anul acesta, pe masura ce economia tarii s-ar putea contracta cu pana la 11% in 2012 si 2013.
Chiar daca agentiile de rating incearca sa avertizeze investitorii de pericolele cu care se confrunta, modificarile de rating nu mai au efect in piata. Aproape in jumatate dintre cazuri, costul de finantare al statelor scade atunci cand agentiile de rating indica faptul ca acesta ar trebui sa creasca, releva o serie de date stranse de Bloomberg, care analizeaza evolutia ratingurilor din ultimii 40 de ani.
Spre exemplu, dupa ce S&P a retras notele maxime ale Frantei si SUA, costul de finantare al deficitelor statelor respectiva a scazut.
Moneda euro nu a reactionat masiv dupa anuntul retrogradarii, atingand un curs 1,2385 dolari/euro.