S&P a retrogradat Serbia la "BB minus", cu perspectiva negativa

Marti, 07 August 2012, ora 17:02
1305 citiri
S&P a retrogradat Serbia la "BB minus", cu perspectiva negativa

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's Ratings Services a revizuit in scadere, cu o treapta, ratingul suveran pentru creditele pe termen lung in valuta si moneda locala al Serbiei, de la "BB" la "BB minus", cu perspectiva negativa. In plus, agentia a confirmat calificativul pentru creditele pe termen scurt in valuta si moneda locala la "B".

Perspectiva negativa atribuita Serbiei reflecta opinia S&P ca deficitul extern si cel fiscal, care s-au deteriorat in prima jumatate a acestui an, ar putea crea vulnerabilitati mai mari pentru acest stat, afectat de interferenta institutiilor interne si de efectele negative ale crizei datoriilor din zona euro.

Performanta mai slaba la export si cresterea costurilor de creditare au afectat contul curent, iar S&P estimeaza ca iesirile de numerar de la subsidiarele bancilor straine se ridica la 1,5% din PIB in primele cinci luni.

De asemenea, avertizeaza S&P, schimbarile legislative ar putea reduce independenta si eficacitatea Bancii Centrale a Serbiei, afectand stabilitatea monetara a tarii.

Viceguvernatorul Bojan Markovic a devenit, luni, al doilea oficial al Bancii Centrale a Serbiei care si-a prezentat demisia, din cauza unei legi care ameninta independenta acestei institutii si risca intrarea tarii in UE. Markovic si-a prezentat luni demisia, dupa ce in 4 august Parlamentul Serbiei a adoptat legea prin care controlul Bancii Centrale a Serbiei revine Parlamentului, noile reglementari fiind puternic criticate de UE, Banca Mondiala si FMI.

Recent, si guvernatorul Bancii Centrale a Serbiei si-a prezentat demisia, din cauza legii care reduce autonomia institutiei. FMI apreciaza ca legea slabeste semnificativ autonomia bancii si noteaza ca amendamentele propuse, care ar permite achizitia de catre banca centrala a obligatiunilor emise de guvern sau alte entitati publice pe piata secundara, "permit de fapt finantarea indirecta a sectorului public, ceea ce creeaza riscuri serioase pentru rezervele de valuta ale BNS si rata de schimb".

Ratingul de redresare al Serbiei este '4'.

Moody's retrogradeaza Slovenia, pe fondul problemelor din sistemul bancar

Germana, Olanda si Luxemburg sub perspectiva negativa (Moody's)

S&P a retrogradat Ciprul. Cum sta Romania

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Standard and Poors Serbia, #SP rating Serbia, #retrogradare Serbia, #rating Serbia , #Rating