Pacaleala Brexit: Au votat impotriva imigrantilor, dar nu se vor descurca fara ei

Marti, 28 Iunie 2016, ora 17:51
11000 citiri
Pacaleala Brexit: Au votat impotriva imigrantilor, dar nu se vor descurca fara ei
Foto: Obv.org.uk

Agentia de rating Fitch a retrogradat calificativul de tara al Marii Britanii de la AA+, la AA, indicand posibila pierdere a fortei de munca din randul migrantilor drept una dintre cauzele degradarii economiei Regatului Unit pe termen mediu.

Anuntul facut de analistii agentiei de rating corespunde rezultatelor scoase in evidenta de mai multe studii efectuate de institutii oficiale din Marea Britanie, acestea aratand ca economia tarii va avea de suferit in cazul reducerii numarului de muncitori straini, arata ziarul The Independent.

"Cresterea economica pe termen mediu se va reduce, ca urmare a conditiilor nefavorabile de export pe piata UE, a unui nivel scazut al migratiei si a descresterii investitiilor straine directe.

Ajustarea valorii lirei sterline si modificarile intervenite in mediul de afaceri vor afecta, de asemenea, cresterea economiei", au punctat economistii Fitch.

Calculele facute de statisticienii Institutului National pentru Cercetare Economica si Sociala au evidentiat ca reducerea numarului de migranti cu doua treimi va genera o descrestere economica de 9 procente pana in 2065.

Inaintea referendumului care a decis iesirea Regatului Unit din UE, guvernul britanic a aratat ca forta de munca atrasa din tari ale Spatiului Economic European - Lichtenstein, Islanda, Norvegia si Suedia- are o contributie de 3 miliarde de lire la bugetul regatului, mult peste beneficiile sociale de 500 de milioane lde ire incasate de muncitorii din aceste tari.

Izolare totala

Desi au folosit tema migrantilor in campania pro-Brexit, adeptii iesirii din UE nu au precizat pana in acest moment care va fi cota de muncitori straini pe care Marea Britanie este pregatita sa o primeasca in viitor.

Insa, mesajul politic raspandit de ei si-a facut efectul, muncitorii din statele est-europene plangandu-se ca, dupa referendum, ca au devenit tinta unor atacuri verbale si chiar fizice.

Problema muncitorilor straini intrati in Regatul Unit a fost una dintre cele trei probleme economice reclamate de britanicii care au votat pentru iesirea din Uniune, dupa cum a aratat un sondaj YouGov derulat in luna martie.

Teama britanicilor de strainii veniti sa munceasca pe salarii reduse nu este insa una noua, iar situatia pare sa se fi agravat, dupa cum explica Peter Kellner, reprezentatul YouGov.

"Majoritatea votantilor care se opun Uniunii Europene vor sa rupa puntile dintre Marea Britanie si restul lumii nu doar prin blocarea accesului migrantilor in tara, ci si prin anularea ajutoarelor internationale.

O parte dintre promotorii Brexitului, cum ar fi David Davis si Douglas Craswell, au incercat sa induca ideea alternativei unui internationalism care sa inlocuiasca apartenenta la UE, in locul unei izolari. Insa, prea putini votanti sunt de accord sa paraseasca UE doar pentru a deschide portile unei relatii mai generoase cu restul lumii", explica Kellner.

Retrogradarea ratingului de tara al Marii Britanii de catre Fitch vine in paralel cu anunturi similare facute de agentiile S&P si Moody's, imediat dupa anuntarea rezultatului votului in referendum si turbulentele declansate pe pietele financiare din Marea Britanie si restul lumii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#locuri munca marea britanie, #piata muncii Marea Britanie, #muncitori straini, #rating tara Regatul Unit, #brexit , #Rating