Ilie Serbanescu: Colonialistii propriilor popoare!

Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 12:46
2770 citiri
Ilie Serbanescu: Colonialistii propriilor popoare!

De la izbucnirea crizei, pe care, sa reamintim, nici macar nu i-au evocat posibilitatea, agentiile internationale de rating n-au incetat sa loveasca in dreapta si in stanga!

Aparent, pentru a-si spala greseala impardonabila de a nu prevedea criza, probabil sufla de acum si-n iaurt! De fapt, insa, la o analiza atenta, lovesc tintit acolo unde exista anumite interese!

Si interesele se dovedesc a se afla, nu intamplator, tot acolo unde nu exista nici un interes de a se prefata, depista sau anunta o criza, anume in cele mai nocive segmente ale capitalului privat financiar-bancar transnational, ale carui actiuni si tranzactii arunca state in aer, instabilizeaza piete prin speculatii, produse toxice, creditari riscante si chiar aranjamente si jocuri tip cazinou! Tocmai acestor segmente le sunt atribuite virtuti egale cu perfectiunea!

Ele nu gresesc. Ele sunt chiar arbitrul pietei! Ele doar castiga! Nu dau faliment! Nu constituie un capital obisnuit. Reprezinta supercapitalul care traieste pe seama tuturor celorlalti!

De pierdut nu pierd niciodata! Caci regula este: oricate pierderi ar inregistra din operatiunile lor riscante si oricate ravagii ar face in grajdurile altora, trebuie sa vina statele sa curete aceste grajduri si sa acopere pierderile, pe seama desigur a prostilor, fie ei salariati, pensionari sau contribuabili!

Acum, agentiile de rating au o singura tinta: ca nu cumva, in conditiile adancirii crizei si mai ales in conditiile in care aceasta a ajuns la nivelul creditorilor de ultima instanta (respectiv statele, caci aceasta este criza datoriilor suverane!), sa se intoarca in asa fel lucrurile incat sa ajunga a scoate ceva din buzunar si cei din sistemul financiar-bancar, adica cei ce se erijeaza in arbitri supremi, chiar daca tocmai spre ei ar fi normal sa se indrepte plata, caci sunt cei responsabili de situatia creata!

Si pentru aceasta, "agenturile" lor - respectiv asa-numitele agentii internationale de rating - nu mai prididesc! Se napustesc una dupa alta pe state, le pun la zid pentru ce au facut, dar si pentru ce nu au facut, pentru vulnerabilitati reale, dar si pentru vulnerabilitati inventate.

Schinguirea statelor

In esenta, sunt schingiuite pentru ca n-au luat masuri sau pentru ca n-au luat masuri de ajuns spre a arunca pe seama prostilor (salariati, pensionari, contribuabili) nota de plata a datoriilor suverane!

Astfel incat "investitorii privati", care, nu-i asa, sunt arbitri supremi, sa poata incasa exact cat si-au programat in jaful numit pompos "investitii financiare" (achizitii de titluri guvernamentale ori castiguri din speculatii pe curs sau pe dobanzi).

Mai zilele trecute, s-au repezit pe noua tari din zona euro depunctandu-le calificativele financiare pentru ca acestea sa nu mai intarzie cu aruncarea poverilor asupra populatiei. Au fost vizate tari cu staif.

Semn al disperarii, pentru ca s-a ajuns atat de departe cu injustetea si absurditatea unei indatorari de fapt spre a se acoperi ravagiile facute tocmai de sistemul financiar-bancar, incat poate fi de-acum doar un pas ca nota de plata sa se intoarca asupra responsabililor! Si tocmai asa ceva investitorii financiari privati vor sa evite!

Nimeni nu vrea salavarea Greciei pentru binele statului

O asemenea intoarcere impotriva s-ar produce inerent in cazul unui default declarat al unei tari. Este motivul pentru care se incearca aparenta "salvare" a Greciei. Nimeni de fapt nu se gandeste la Grecia.

Daca insa se declara oficial in incetare de plati, Grecia va plati doar ceea ce poate si, ca atare, toti cei cu expunere pe Grecia vor inregistra pierderi.

Sa fie clar: in orice aranjament de imprumut de salvare, Grecia va plati in timp cu mult mai mult decat in caz de intrare in incetare de plati, diferenta fiind reprezentata de ceea ce i se pune suplimentar in carca tocmai pentru ca sa nu inregistreze vreo pierdere cei cu expunere financiara pe Grecia, asa-zisii "investitori financiari"!

Pentru a sublinia poate mai bine despre ce este vorba, sa aratam ca rechini financiari au cumparat datorii statale grecesti la 30-40% din valoare in convingerea ca statul grec va fi constrans pana la urma sa le plateasca valoarea integrala sau oricum una mult superioara celei cu care au cumparat ei datoriile.

Si, evidemt, banul incasat nu va fi de la statul grec, ci de la statele occidentale care vor imprumuta statul grec pana la achitarea finala de catre poporul grec.

Este lamentabil ca state occidentale care ar putea sa si faca ceva joaca, din pacate, acest joc sordid! In loc de a se uni intr-o actiune comuna de declarare in stare de cvasifaliment in fata crizei datoriilor suverane, generata nu din cauza lor, ceea ce ar crea o bresa definitiva in mecanismul de acoperire de catre ele si, deci de catre populatie, a ravagiilor facute de privati transformati in colonialisti ai propriilor popoare!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ilie serbanescu agentii rating, #profit agentii rating, #agentii rating criza datorii suverane, #editoriale ilie serbanescu, #ilie serbanescu criza grecia , #Rating