Franta se clatina. Cum va afecta scaderea ratingului bancile din Romania?

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 23:00
4083 citiri
Franta se clatina. Cum va afecta scaderea ratingului bancile din Romania?

Criza datoriilor din zona euro se extinde din ce in ce mai mult si risca sa ajunga la cele mai puternice doua economii din Europa: Franta si Germania. Investitorii sunt cu ochii pe agentiile de evaluare si cu mainile pregatite sa isi puna banii la adapost.

Pietele tremura din nou, in conditiile in care Standard & Poor si Moodys sunt pregatite sa anunte o retrogradare a ratingului Frantei, care este, in acest moment, triplu A, scrie Bloomberg.

Randamentul suplimentar cerut pentru acordarea de imprumuturi pentru Franta, la actualul rating AAA, pentru 10 ani a fost evaluat la 158 puncte de baza, mai mult decat rata germana.

Obligatiunile franceze cu randamentul la 10 ani au fost de 3.5%, aproximativ la jumatatea valorii pe care o au certificatele similare emise de Olanda si Belgia.

Costurile pe care le-ar avea indatorarea Frantei depasesc cu un punct procentual costurile pe care le-ar avea, in aceleasi conditii, Regatul Unit.

"Franta nu se poarta ca si cum ar fi purtatoarea unui rating AAA", spune Bill Blain, un strateg din cadrul grupului Newedge, din Londra, care face si o recomandare.

In opinia sa, Franta ar trebui sa cumpere datoria guvernamentala a Regatului Unit, pentru ca "piata a luat deja aceasta hotarare".

Criza din zona euro care a inceput in urma cu doi ani a inghitit, pe rand, Grecia, Irlanda, Portugalia, Italia si Spania. Acum mai are foarte putin si va atrage in cursa datoriilor suverane si Franta, a doua cea mai importanta economie a Europei.

Moodys a declarat, intr-un raport, ca orice crestere persistenta in costurile indatorarii ar amplifica provocarea guvernului francez, care se confrunta deja cu o incetinire a cresterii economice.

Presedintele Nicolas Sarkozy a prezentat doua seturi de reduceri bugetare, pentru a mentine ratingul si pentru a calma pietele.

Datoria publica franceza a determinat neincredere in piata, temerile privind extinderea crizei afectand intreaga zona euro, cu exceptia Germaniei.

Consecintele retrogradarii

"Costurile ridicate de finantare pot deveni o problema pentru guvernul de la Paris, conjugate cu o deteriorare a perspectivei de crestere economica", a anuntat Moody's.

O alta agentie, Standars & Poors, a coborat rating-ul Frantei acum doua saptamani din cauza unei informatii false, pentru ca apoi sa remedieze imediat situatia.

Daca Franta isi va pierde ratingul suveran, atunci ratele dobanzilor ar putea creste. O astfel de masura ar conduce la necesitatea unui imprumut din afara sistemului si, implicit, o presiune si mai mare pusa pe umerii economiei deja greu incercate.

Mai mult decat atat, multi investitori institutionali, cum ar fi fondurile de pensii sau fondurile de investitii pe piata monetara, vor fi obligate sa pastreze un anumit procent din activele cu rating AAA, ceea ce inseamna ca multe dintre acestea vor fi fortate sa vanda titluri de stat emise de Franta, in contextul acestei reduceri a calificativului.

BRD, a doua banca din Romania, din punct de vedere al activelor ar putea fi afectata de scaderea ratingului Frantei.

Rezultatele financiare obtinute de BRD - Groupe Societe Generale in cursul primelor noua luni ale anului 2011 reflecta, in egala masura, persistenta unui mediu economic dificil, dar si capacitatea bancii de a-si adapta strategia si masurile operationale la acesta.

Volumul total al creditelor acordate clientelei a fost de 33,16 miliarde ron (7,61 miliarde euro), cu 3% mai mic fata de 30 septembrie 2010, o evolutie ce reflecta scaderea cererii de creditare.

Depozitele clientelei la sfarsitul primelor noua luni ale anului 2011 au ramas la un nivel constant fata de 30 septembrie 2010, ajungand la 29,87 miliarde ron (6,86 miliarde euro).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#prabusire zona euro, #colaps zona euro, #rating franta , #Rating